Категорія
Новини
Дата

Український бізнесмен Макс Поляков купив південноафриканського виробника супутників Dragonfly

Власник аерокосмічної компанії Firefly Aerospace і український бізнесмен Макс Поляков придбав південноафриканського виробника супутників Dragonfly Aerospace. За словами Полякова, ця угода дає можливість контролювати витрати та масове виробництво компонентів, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Поляков не повідомив суму угоди, яка була закрита на початку цього місяця.
  • Наразі Dragonfly розробляє супутникові камери для іншої компанії Полякова – Earth Observing Systems Data Analytics. Вона займається аналітикою.
  • Dragonfly планує виробляти до 48 малих супутників на рік для комерційних і цивільних космічних замовників.
  • Очікується, що супутники Dragonfly зможуть запускатися на ракеті Firefly Alpha, яку, за словами Полякова, має бути запущено до кінця червня.
  • Поляков також заявив, що планує розширити присутність Dragonfly Aerospace на ринку США і Європи за рахунок нових потужностей.
  • Також компанія Firefly прагне залучити до $350 млн декількома траншами протягом 12 місяців у рамках плану з розширення виробництва й виведення на ринок своєї більш потужної ракети Beta.

Контекст

Угода дає Полякову точку опори на конкурентному ринку технологій малих супутників і потенційне джерело доходу для виробника ракет Firefly Aerospace, зазначає Reuters. Крім Dragonfly наносупутники виробляють Starlink від SpaceX, Kuiper від Amazon.com, британська OneWeb, Planet і Blue Canyon Technologies

Наприкінці грудня 2020 року NASA оголосило переможців відбору програми з доставки на орбіту невеликих супутників. У списку опинилася Firefly Black LLC – дочірня компанія Firefly Aerospace. Сума контракту з Firefly Black LLC складає $9,8 млн.

Також NASA обрало компанію Firefly Aerospace для доставки вантажів на Місяць у 2023 році в рамках космічної програми Artemis. На доставку пакета з 10 вантажів загальною масою 94 кг для досліджень і технологічних демонстрацій NASA виділило Firefly $93,3 млн. При цьому Firefly Aerospace поки що не запустила жодної ракети.

Нещодавно Firefly змінила склад ради директорів, у якій уже немає інвестора Макса Полякова, але з’явилися двоє людей, що працювали в уряді США. Тепер Поляков, який був особою, що приймала рішення, став лише власником акцій. Керувати компанією Firefly буде рада директорів.

Наявність повністю американської ради директорів має сприяти прагненням Firefly щодо роботи з держпрограмами США, зокрема оборонним сектором.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні