Український експорт IT-послуг у 2022 році склав $7,3 млрд. Це найбільший показник з початку існування галузі в країні /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Український експорт IT-послуг у 2022 році склав $7,3 млрд. Це найбільший показник з початку існування галузі в країні

Shutterstock

За результатами 2022 року ІТ-індустрія забезпечила валютні надходження до української економіки у $7,34 млрд, повідомляє IT Ukraine Association із посиланням на дані Національного банку України. Обсяг експорту збільшився на $400 млн порівняно з довоєнним 2021 роком

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Станом на 1 січня 2023 року сума податків і зборів до зведеного бюджету України, сплачених ІТ-бізнесом, складає 32,2 млрд грн, що на 4,4 млрд грн, або на 16%, більше за минулорічний показник. 
  • При цьому збільшилась кількість фізичних осіб підприємців платників податків за ІТ-КВЕД.
Український експорт IT-послуг у 2022 році склав $7,3 млрд. Це найбільший показник з початку існування галузі в країні /Фото 1

інфографіка: IT Ukraine Association

Український експорт IT-послуг у 2022 році склав $7,3 млрд. Це найбільший показник з початку існування галузі в країні /Фото 2

інфографіка: IT Ukraine Association

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Згідно з повідомленням, для експортного IT-сектору такі показники були очікувані, адже компанії запроваджували заходи щодо підтримки безперервності бізнесу та створення умов для роботи ІТ-спеціалістів.
  • «Цифра у більш ніж $7 млрд від експорту компʼютерних послуг унікальна ще тим, що це найбільший показник за всю історію існування української ІТ-галузі, який досягнутий саме під час війни», – каже виконавчий директор IT Ukraine Association Костянтин Васюк.

Контекст

Український експорт послуг за 11 місяців 2022 року впав на 11%, як порівняти з аналогічним періодом минулого року. Єдиною сферою, що зросла у 2022 році, стала IT. Лише у листопаді IT-сегмент зріс на 8% за місяць. Загалом за 11 місяців сектор заробив на експорті на 7% більше, ніж за відповідний період торік: $6,6 млрд проти $6,2 млрд. Частка ІТ в експорті товарів і послуг збільшилась з 8% торік до 13% у 2022 році. Частка ІТ становить майже половину (45%) всього експорту послуг. Для порівняння: у 2021-му цей показник сягав 37%.

За підсумками 2022 року експорт товарів з України скоротився у грошах на 35%, до $44,1 млрд, за масою – на 38,4%, до 99,8 млн т, повідомив раніше заступник міністра економіки Тарас Качка. «У звичайних умовах показники торгівлі могли б видатися катастрофічними. Проте під час війни це подвиг: вивезти в умовах блокади портів і постійних атак на інфраструктуру майже 100 млн т продукції. Це перший рік, коли обсяг експорту та логістика вийшли на перший план», – зазначив Качка.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні