Індустрії №1 приготуватися. Масові скорочення у глобальних техкомпаніях набирають обертів. Україну теж не омине – в зоні ризику до 30% айтівців /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

Індустрії №1 приготуватися. Масові скорочення у глобальних техкомпаніях набирають обертів. Україну теж не омине – в зоні ризику до 30% айтівців

Getty Images

Січень 2023-го вже став рекордним за кількістю скорочених працівників у найбільших світових техкомпаніях – 68 500 людей втратили роботу. Чи докотилася ця хвиля до української IT-галузі

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

«Привіт всім! Мене торкнулися звільнення в Microsoft, де я працювала останні майже 1,5 року. Я Senior Front End Engineer з досвідом 8,5 років», – пише українська фронтенд-інженерка Вікторія Щуцька у Linkedin. Її останнє місце роботи – празький осередок техногіганта.

18 січня 2023-го Microsoft оголосив про скорочення ще 10 000 людей – це 5% глобального штату.

Microsoft – далеко не єдина технологічна компанія, яка скорочує штат: за неповний січень 2023-го 229 фірм попрощалися із понад 68 500 людей, свідчать дані трекера Layoffs.fyi. Наразі це місячний рекорд із початку пандемії COVID-19. За увесь 2022-й рік скорочення охопили понад 159 600 співробітників.

Фундаментальні причини масштабного скорочення у галузі містко описав виконавчий директор Microsoft Саті Наделла: «Ми спостерігали, як клієнти збільшили свої цифрові витрати під час пандемії. Тепер ми бачимо, як вони оптимізували свої цифрові витрати, щоб робити більше за менші видатки». Чистий прибуток корпорації у другому кварталі 2023-го фінроку зменшився на 12% – до $16,4 млрд. Доходи зросли лише на 2% – це найнижчий темп із 2016 року, зазначає CNBC. 

Інші з FAANG

Через два дні після Microsoft про погані новини команді повідомив CEO Google Сундар Пічаї – компанія вирішила скоротити близько 12 000 посад. «Це означатиме прощання з деякими неймовірно талановитими людьми, над чиїм наймом ми наполегливо працювали, з якими нам подобалося працювати», – йдеться у його відкритому зверненні.

Рішення Google звільнити 6,4% співробітників не стало несподіванкою, але приголомшило декого з тих, хто потрапив під скорочення, пише The Information. У списку на звільнення, за даними джерел видання, опинилися працівники із високими показниками продуктивності та керівники із зарплатами $0,5–1 млн на рік.

Facebook ще в листопаді заявив, що скоротить 11 000, або 13% від усіх працівників. В Аmazon роботу втратять 18 000 співробітників.

Виняток у FAANG – пʼятірці найдорожчих світових технобізнесів – Apple. Компанія за останні три роки збільшила штат лише на 20%, пише фінтех-фахівець Лінас Белюнас. Про звільнення Apple не оголошувала. Паралельно виконавчий директор Тім Кук скоротив розмір своєї винагороди у 2023 році на понад 40% – до $49 млн, писав Bloomberg.

Чи вже докотилися постпандемійні звільнення до України?

Український контекст

Українські айтівці, які працюють у глобальних компаніях у міжнародних офісах, втрачають роботу нарівні з іншими спеціалістами. «У моїй команді скоротили 60% працівників», – розповіла в інтерв’ю AIN ексрекрутерка Google Марʼяна Лукинюк, яка мешкає в Ірландії.

Але до України світова хвиля скорочень ще не докотилася, вважає керуюча партнерка рекрутингової агенції CNA International IT Таїсія Млюзан: «В Америці зараз дуже добре видно, що багато класних кадрів вийшло на ринок. В Україні інша ситуація».

Українськими IT-компаніями хвиля скорочень прокотилася на початку російського вторгнення. У березні 2022-го сотні ІТ-фахівців скоротили компанії Rozetka, EVO, «Нова Пошта» та Parimatch Tech. Коли бізнес стабілізувався, повернули тільки частину IT-працівників. «У деяких моментах ми більш песимістично дивилися на розвиток подій», – розповідав в інтерв’ю Forbes CEO EVO Микола Палієнко. Наразі в EVO знову працюють 20% із 430 звільнених спеціалістів.

Сервісні компанії, у яких працює левова частка українських айтівців, масштабних звільнень не проводили, але заморожували найм. Наприкінці лютого 2022 профільний ресурс DOU писав про намір харківської NIX звільняти айтівців, які відмовилися виїхати з Харкова й не можуть виконувати свої обов’язки. Пізніше президент компанії NIX Ігор Брагінський в інтервʼю Forbes спростував скорочення: «Звільнень, пов’язаних із війною чи змінами ринку, у нас не було».

Індустрії №1 приготуватися. Масові скорочення у глобальних техкомпаніях набирають обертів. Україну теж не омине – в зоні ризику до 30% айтівців /Фото 1
Індустрії №1 приготуватися. Масові скорочення у глобальних техкомпаніях набирають обертів. Україну теж не омине – в зоні ризику до 30% айтівців /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд

Що відбувається в українських представництвах глобальних техкомпаній, які скорочували персонал у січні? Поміж антилідерів січневих звільнень українські представництва мають до двох десятків компаній, серед них SAP, Microsoft, Google, Vimeo. Далеко не у всіх із них є R&D-центри в нашій країні.

Наприклад, у київському офісі Google працювало до 50 людей у 2021 році, розповідав Forbes керівник Google Україна Дмитро Шоломко. «Співробітники, які працюють в українському офісі, підпорядковуються мені суто номінально», – говорив він. Відділ комунікацій підпорядковувався німецькому офісу, маркетинг працював через Прагу, фахівець з government relations і public policy звітує ізраїльському офісу, розповідав Шоломко.

Масштаби урізання штатів в окремих географічних регіонах компанії офіційно не коментують.

Схоже, що працівники R&D-центрів в Україні вже втрачають роботу. Дописи співробітників у професійних спільнотах свідчать, що скорочення відбуваються.

«Цими днями на мене вплинуло 11% звільнення у Vimeo. Тепер я відкрита для нових можливостей як партнер по роботі з персоналом або менеджер із роботи з досвідом співробітників», – пише Марина Васильєва у Linkedin. Аналогічний допис опублікував її колега з Києва Олег Сітало. 4 січня 2023-го американський відеохостинг з капіталізацією $734 млн оголосив про скорочення близько 130 працівників по всьому світу. У київському офісі компанії, за даними дашборду Мінцифри Ukrainian Tech Ecosystem Overview, налічується до сотні співробітників.

З аналогічних дописів стало відомо про звільнення частини української команди американського стартапу DataRobot у серпні. Станом на початок 2022-го оцінена у $6,3 млрд ШІ-компанія мала близько 300 співробітників у Києві, Львові, Хмельницькому. Влітку DataRobot скоротив 26% персоналу по всьому світу, ще 7% мали піти за власним бажанням, писав The Information. Серед них були й українські співробітники, підтвердив Forbes тімлід DataRobot Олександр Руппельт. Точне число звільнених ні він, ні генеральний менеджер в Україні Андрій Піддубний, ні представники головного офісу стартапу не називають.

Чи загрожує українським айтівцям безробіття? За підсумками 2022-го темпи IT-найму в Україні сповільнилися на 13%, свідчить статистика профільного сайту вакансій Djinni. У грудні на 12 000 вакансій претендувало 62 000 айтівців.

Великі звільнення IT-гравці ще в принципі не розпочинали, каже Млюзан, але є вірогідність, що вони стартують у лютому 2023-го й триватимуть увесь рік. На додачу до гальмування світового IT-ринку, з жовтня Україна періодично занурюється в блекаути, шукати клієнтів сервісним компаніям стає важче. «Це стосується великого аутсорсу, і буде скорочено мінімум 30% людей», – прогнозує Млюзан, посилаючись на закрите опитування настроїв топменеджменту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні