Ілюстрація на тему стартапи-єдинороги /Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова
Категорія
Найбагатші
Дата

Кульгаві єдинороги. За рік мільярдери-стартапери збідніли вдвічі на рекордні $100 млрд. Хто вони

Половина статків мільярдерів-засновників вилетіла в трубу, що зробило їх на $96 млрд біднішими, ніж рік тому. Фото Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова

44 засновники стартапів-єдинорогів втратили половину своїх статків, а дванадцять із них більше не входять до клубу мільярдерів.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Минулого січня стартап Brex, що займається кредитками, зібрав $300 млн від низки інвесторів, що дало змогу збільшити оцінку вартості компанії до $12,3 млрд. А ще це зробило його засновників, бразильців Педро Франческі, 26, і Енріке Дюбуграса, 27, наймолодшими мільярдерами, які самостійно заробили свої статки.

«Думаю, люди вважають, що ми вже успішні, – сказав Дюбуграс Forbes у той час. – Я б сказав, що і так, і ні. Ми звісно щасливі з того, що досягли, але попереду ще так багато всього».

Безумовно ще зарано списувати з рахунків довгостроковий успіх, який може чекати на Brex. Проте за рік після вищезгаданого фурору вартість компанії, за оцінками Forbes, впала за 12 місяців на майже 50% до $6,4 млрд. А Франческі і Дюбуграс більше не мільярдери: їхні статки з $1,5 млрд опустилися до $900 млн у кожного.

І вони такі не одні. У березні 2022-го, майже на піку активності фінансування стартапів, статки 44 засновників єдинорогів Forbes разом оцінював у $190 млрд.

Аж ось майже рік по тому під впливом обвалу крипто та ринків загалом Forbes переоцінив цих єдинорогів за допомогою видатних венчурних капіталістів, інвесторів і компаній, що займаються збором даних.

Нові результати вражають: половина статків мільярдерів-засновників вилетіла в трубу, що зробило їх на $96 млрд біднішими, ніж рік тому. Дванадцять із них більше не мільярдери. І це не враховуючи засновників китайських єдинорогів, у яких свій унікальний набір проблем (політичних та інших).

«Думаю, що знадобиться деякий час, щоб протверезіти, адже у світі венчурного капіталу люди настільки спʼяніли через цей ажіотаж і швидкий успіх, що всім треба відійти від таких пʼянких оцінок, – каже Мет Мерфі, партнер у венчурній фірмі Menlo Ventures, про наслідки піку інвестицій. – Їх вже немає, баста, і вони не повернуться, тому давайте повернемося до того, щоб мислити більш тверезо, і зосередимося на створенні чудових компаній, які мають в основі ефективні операції».

Інфографіка: втрати засновників єдинорогів /Forbes

Засновник єдинорогів, у яких статки скоротилися найбільше. Фото Forbes

Деякі єдинороги вже зменшили власну оцінку. Стартап онлайн-платежів Checkout.com пішов на випередження і знизив внутрішню оцінку вартості у грудні до $11 млрд – ще минулого січня інвестори оцінювали його у $40 млрд. Це «зʼїло» статки швейцарського засновника і гендиректора компанії Гійома Пузаза, якого тепер оцінюють у $7,2 млрд.

Ірландський платіжний гігант Stripe, який заснували брати Патрік і Джон Коллісони, вчинив так само і зменшив внутрішню оцінку вартості принаймні на третину: цього місяця вони оцінюють свою компанію у $63 млрд, а ще у березні 2021-го інвестори оцінювали її у $95 млрд. Власний капітал кожного з братів через це зменшився із $9,5 млрд до $6,9 млрд. У жовтні Instacart і Databricks також переоцінили свою вартість.

Шведський стартап Klarna, який працює за моделлю купуй зараз – плати потім, став єдиним у цьому списку, хто вже залучив додаткові інвестиції зі своєю зниженою вартістю.

У липні 2022 року під час цього раунду інвестицій компанію оцінили у $6,7 млрд, а лише за девʼять місяців до того його оцінювали у $45,6 млрд. Його ж засновники Віктор Якобссон і Себастіан Семятковський наразі вийшли з клубу мільярдерів.

За словами Мерфі, компанії роблять все, щоб уникати поки залучення додаткових інвестицій, а тому економлять як можуть. Однин зі способів економії – це скорочення персоналу. Серед єдинорогів до такого способу вдалися ScaleAI Александра Вона, криптобіржа братів Вінкльвоссів Gemini, а також Brex, Klarna і Stripe.

Нова методологія Forbes

Дотепер Forbes оцінював компанії, які підтримує венчурний капітал, так: оцінка під час останнього інвестиційного раунду мінус 10% через брак ліквідності і фінансової прозорості. Нова ж методологія Forbes дозволяє оцінювати такі компанії так, щоб краще врахувати нестабільність публічних ринків та внутрішні і зовнішні уцінки, які спіткали ці компанії.

Інфографіка: засновники стартапів, які втратили статус мільярдерів /Forbes

Засновники стартапів, які втратили статус мільярдерів Фото Forbes

Якщо компанія збирала гроші в останні три місяці, як то ритейлер Fanatics Майкла Рубіна чи оборонний стартап Anduril Палмера Лакі, Forbes використав оцінку вартості під час останнього раунду інвестицій.

Якщо ж останнім часом не було інвестиційних раундів чи внутрішньої переоцінки вартості, то за допомогою ApeVue, Caplight Technologies і Notice та даних від них Forbes переоцінив 30 єдинорогів, які є основним джерелом статків великої кількості мільярдерів (або вже колишніх мільярдерів).

У більшості випадків Forbes брав середнє арифметичне оцінок вартості, які надавили ці постачальники даних. Постачальники ж визначали оцінки вартості єдинорогів на основі показників аналогічних публічних компаній, активності вторинного ринку і загально доступних даних фондів взаємних інвестицій.

За нового методу оцінки вартості, кількість засновників, які були мільярдерами завдяки своїм єдинорогам, зменшилася з 44 у березні до 32 насьогодні (не враховуючи Китай), а їхні статки разом тепер становлять $94 млрд.

Не всі згодні із новим методом. Коли речнику Revolut повідомили, що Forbes знижує оцінку вартості британської фінтех-компанії до $13,8 млрд (з $33 млрд), а статки її засновників Ніка Сторонського і Влада Яценка до $3,3 млн (з $7,1 млрд) і $500 млн (з $1,1 млн), відповідно, то він був непохитний.

«Ми не беремо участь у спекуляціях щодо нашої вартості. З часу нашого останнього раунду інвестицій, під час якого нас оцінили у $33 млрд, прибутковий бізнес Revolut і надалі демонструє впевнені результати на всіх ринках у світі», – сказав він.

Звісно, реальна вартість компаній має суттєві наслідки для існування цих компаній, а не лише статків їхніх засновників. «Для компаній не так важливо, залишаються мільярдерами їхні засновники чи ні, бо це як правило питання особистого его, – пояснює венчурний капіталіст Ерік Пейлі з Founder Collective. – Більшою проблемою є криза довіри. Тут, я думаю, відіграє свою роль психологія, адже спокійніше спостерігати за тим, як оцінка росте з $1 млрд до $5 млрд, ніж піднімається з $1 млрд до $10 млрд, а потім падає до $5 млрд».

«За такої нерівної роботи, працівники компанії можуть залишитися із нею, а можуть піти в компанію, яка наразі на підйомі, а не на спаді, – веде далі Пейлі. – Так само й інвестори зададуться питанням: хто захоче інвестувати в таку компанію? Всім цим людям важко змиритися із тим, якою компанія була і якою є зараз».

 

Матеріали по темі

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні