Категорія
Новини
Дата

Український супутник «Січ-2-30» зʼявився в базі даних Космічних військ США. З ним встановлено стабільний зв’язок – депутат

Український супутник «Січ-2-30» зʼявився в базі даних Космічних військ США. Це означає, що з ним встановлено сталий зв’язок, пояснив народний депутат, член парламентського комітету з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Встановлено сталий звʼязок (або їх серія) з супутником, внаслідок чого вдалось визначити його як один із космічних обʼєктів, який до цього мав лише умовну назву, написав депутат у Facebook.
  • У каталозі – це космічний обʼєкт 51 030 з попередньою назвою Object AY. Наразі вже відображається на візуалізації як Sich-2-30 (Sich-2-1).
  • Таким чином, продовжуються льотно-конструкторські випробування супутника дистанційного зондування Землі «Січ-2-30» («Січ-2-1»), які мають завершитися в середині березня, повідомив Грищук.

Контекст

13 січня ракета-носій Falcon 9 від SpaceX вивела на орбіту кластер із 104 супутників. Серед них був і український «Січ-2-30» – довгобуд останньої космічної програми, на який держава витратила близько 300 млн грн. Із них SpaceX отримала за запуск та супровід $1,99 млн. Пуск пройшов успішно, як і відокремлення апарату від ракети-носія. Але 27 січня пресслужба КБ «Південний», розробника апарату, повідомила про проблеми. «Січ-2-30» не зміг вчасно вийти на штатну орієнтацію через проблеми зі звʼязком.

Супутник «Січ-2-30» призначений для отримання цифрових фото поверхні Землі у видимому та ближньому інфрачервоному діапазоні. Також супутник використають для моніторингу іоносфери. Супутник є модифікацією «Січ-2», запущеного в 2011 році. Загальна маса – близько 210 кг, із них – 40 кг корисного навантаження. Розробку Січ-2-30 розпочали в 2017 році на «Конструкторському Бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні