Категорія
Новини
Дата

Український супутник «Січ-2-30» зʼявився в базі даних Космічних військ США. З ним встановлено стабільний зв’язок – депутат

1 хв читання

Український супутник «Січ-2-30» зʼявився в базі даних Космічних військ США. Це означає, що з ним встановлено сталий зв’язок, пояснив народний депутат, член парламентського комітету з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук.

Ключові факти

  • Встановлено сталий звʼязок (або їх серія) з супутником, внаслідок чого вдалось визначити його як один із космічних обʼєктів, який до цього мав лише умовну назву, написав депутат у Facebook.
  • У каталозі – це космічний обʼєкт 51 030 з попередньою назвою Object AY. Наразі вже відображається на візуалізації як Sich-2-30 (Sich-2-1).
  • Таким чином, продовжуються льотно-конструкторські випробування супутника дистанційного зондування Землі «Січ-2-30» («Січ-2-1»), які мають завершитися в середині березня, повідомив Грищук.

Контекст

13 січня ракета-носій Falcon 9 від SpaceX вивела на орбіту кластер із 104 супутників. Серед них був і український «Січ-2-30» – довгобуд останньої космічної програми, на який держава витратила близько 300 млн грн. Із них SpaceX отримала за запуск та супровід $1,99 млн. Пуск пройшов успішно, як і відокремлення апарату від ракети-носія. Але 27 січня пресслужба КБ «Південний», розробника апарату, повідомила про проблеми. «Січ-2-30» не зміг вчасно вийти на штатну орієнтацію через проблеми зі звʼязком.

Супутник «Січ-2-30» призначений для отримання цифрових фото поверхні Землі у видимому та ближньому інфрачервоному діапазоні. Також супутник використають для моніторингу іоносфери. Супутник є модифікацією «Січ-2», запущеного в 2011 році. Загальна маса – близько 210 кг, із них – 40 кг корисного навантаження. Розробку Січ-2-30 розпочали в 2017 році на «Конструкторському Бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні