Денис Белькевич і Роксанна Зарнегар. /з особистого архіву
Категорія
Інновації
Дата

Денис Белькевич зібрав півмільйона на стартап-школу в Нью-Йорку. Як він хоче зробити мистецтво більш технологічним

Денис Белькевич і Роксанна Зарнегар. Фото з особистого архіву

Акселератор Fuelarts, який розвиває ArtTech стартапи, закрив seed-раунд у $500 000. Інвесторами стали американські колекціонери й інвестори, зокрема засновниця венчурного фонду Amedeo Global Катерина Коен. До кінця 2022 року Fuelarts має намір створити власний венчурний фонд

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

На що підуть гроші

Усього у Fuelarts до 10 інвесторів – точну кількість керівництво акселератора не називає. Серед них колекціонери, за словами СЕО Fuelarts Дениса Белькевича, вони не хочуть називати свої імена. Інвестори зайшли в акселератор із сумами від $50 000 до $250 000. Інвестиції підуть на фінансування трьох наступних програм протягом півтора року.

Fuelarts – це доступ до інклюзивних арт-інвесторів, колекціонерів і стратегів арт-ринку, яких практично неможливо зустріти стартапам за межами індустрії мистецтва, говорить Белькевич. «У більшості музейних програм бізнес-ідеї не реалізуються, а в традиційних акселераторах рідко розуміють арт-специфіку та намагаються знову винайти Uber», – каже він.

За 2020–2021 роки інвестори вклали в ArtTech-стартапи $380 млн, свідчать дані Fuelarts. Наприкінці 2022-го Fuelarts і сам планує створити фонд. Середній чек буде $150 000–200 000 за 10% частки компанії. «Це трохи вище за середню цифру на ринку. Але стартапи готові віддавати її нам», – каже Белькевич.

Український акселератор у США

Українець Белькевич заснував акселератор Fuelarts у 2019 році. Він закінчив Київський національний університет театру, кіно і телебачення за спеціальністю театральний менеджмент, а потім Sothebyʼs Institute of Art у Нью-Йорку. Вивчав інвестування в обʼєкти мистецтва й арт-фінанси. «Я єдиний арт-фінансист у країні, – говорив Белькевич у 2017 році. – І це погано». У Sothebyʼs Institute of Art він – гостьовий викладач. Там і знайшов співзасновницю для Fuelarts, професорку Роксанну Зарнегар.

Белькевич і Зарнегар презентували проєкт на конференції Deloitte Art & Finance наприкінці 2019-го. Fuelarts показав там дослідження ринку ArtTech. Стартапи, які з’явилися в цій сфері, поділили на чотири категорії:

  • сфера транзакцій: маркетплейси, NFT-платформи; розмір ніші – $439 млн;
  • менеджмент колекцій: логістика, збереження і експертиза; розмір ніші – $15 млн;
  • бази даних про художників і аукціони; розмір ніші – $107 млн;
  • освіта, машинне навчання у сфері мистецтва; розмір ніші – $26 млн.

Плани розпочати акселерацію зіпсував карантин. «Після акселерації стартапи одразу потрібно виводити на Demo Day, щоб ті могли залучити інвестиції, – каже Белькевич. – Ми хотіли зробити це онлайн, але інвестори були не готові». Тоді Fuelarts запустив приватну акселерацію – супровід стартапів двома-трьома менторами до моменту відновлення ринку. Разом із відібраними стартами вони дивилися за трендами ринку й змінювали їхні бізнес-моделі. Таких стартапів було чотири:

  1. Artherium (до 2019-го Белькевич був кофаундером) – платформа, яка обʼєднує всі NFT колекціонера в одне портфоліо і показує індекс капіталізації колекції і активності художників;
  2. Sarturn – платформа для інвестицій в карʼєри художників в ігровій формі;
  3. FreshOrTrash – міжнародна бартерна платформа для обміну речей і послуг на предмети мистецтва;
  4. V–Art – платформа для демонстрації, продажу та колекціонування цифрового мистецтва. 

Карантинна акселерація пройшла успішно, і тепер ментори запланували Demo Day на 28 жовтня. «Фокус був саме на потребах бізнесу в сфері мистецтва та технологій, – каже Анастасія Глєбова, співзасновниця українського стартапу V-Art. – Це дає змогу працювати з менторами максимально ефективно навіть за короткий час».

Серед менторів акселератора Ольга Фрід, ментор в акселераторах 500Startups і MassChallenge; Нанне Деккінг, засновник бази даних предметів мистецтва Artory; Денні Сетіаван, консультант і розробник програмних продуктів для Yahoo! Finance, The Economist, PwC, та інші. «Інвестори побачили, що ми зробили за час пандемії, побачили ринок і вирішили інвестувати в Fuelarts», – каже Белькевич. 

Що буде далі

Fuelarts поєднуватиме в собі стратегії акселератора і VC company builder, тобто одні стартапи вибиратиме на стадії MVP, інші буде реалізовувати зі стадії ідеї. Будівництво стартапів починатиметься з місячного онлайн-курсу. «12 менторів будуть працювати зі стартапами, щоб протестувати ідею й відшліфувати її», – каже Белькевич. Одну з ідей акселератор профінансує, щоб створити прототип і протестувати його на ринку. Потім стартап пройде повноцінний курс акселерації протягом трьох місяців. Паралельно команда відбиратиме ще чотири проєкти з ринку на наступну акселерацію. 

Поки що Fuelarts дивиться на ArtTech як на ринок саме образотворчого мистецтва й скульптури. «Але не виключаю, що ми будемо розширюватися до кінематографа і всього, що стосується видовищ», – каже Белькевич. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні