Категорія
Новини
Дата

Українці беруть 1,2 млн мікрокредитів на місяць. Хто заробляє на цьому ринку та що загрожує індустрії «грошей до зарплати»

Українці беруть 1,2 млн мікрокредитів на місяць. Хто заробляє на цьому ринку та що загрожує індустрії «грошей до зарплати» /Getty Images

Getty Images

За першу половину 2021 року українські фінансові компанії видали, за даними НБУ, понад 7 млн кредитів (без кредитів, виданих банками, – Forbes). Найбільших дохід на цьому ринку у Moneyveo – 1,6 млрд грн. Найбільший прибуток у «ШвидкоГроші» – 151 млн грн

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Про це йдеться у матеріалі Forbes «Uber для марнотратних. Moneyveo виросла в найбільшу компанію з мікрокредитування в Україні. Що їй загрожує?». За оцінкою USAID, загальна сума таких кредитів досягла у 2020 році 48 млрд грн. За останні чотири роки, йдеться у звіті USAID «Мікрокредити: досвід споживачів», ринок «грошей до зарплати» зріс у 4,5 раза.

«Якщо в 2016–2017 роках на ринку було 20–25 активних підприємств, то зараз – близько 60», – розповідає СЕО Moneyveo Альона Андронікова. За її словами, поріг входу на цей ринок – $2 млн. Частка лідерів зростає: у другому кварталі 2021 року 20 найбільших мікрофінансових компаній видали 81% від загальної суми кредитів, тоді як у першому на них припадало 77%.

«Як правило, частку ринку нарощують компанії, що агресивно залучають клієнтів і використовують для оцінки платоспроможності складні скорингові системи на основі штучного інтелекту», – розповіли Forbes у пресслужбі НБУ.

Найбільш прибуткова компанія у першому півріччі 2021 року — «Споживчий центр» (бренд «ШвидкоГроші»), яка отримала 156,1 млн грн прибутку. Вона належить екстопменеджеру СКМ Аміру Айсаутову та родині Андрія Кисельова, власника компанії-експортера металобрухту «УкрМет» та екснардепа від «Опозиційного блоку».

На другому місці – «Авентус Україна» (Credit plus, власник – литовський мікрофінансовий холдинг Aventus Group), 135,8 млн грн. Третя – ще одна компанія з орбіти Кисельова та Айсаутова – «УкрКредитФінанс» (бренди «Credit Kasa» та «На Всі»), 67,320 млн грн.

Одна з найбільших груп МФО належить Сергію Тігіпку, до неї входять бренди «Кредит Маркет», Credit Lite та MyCredit, остання – спільно з родиною екснардепа Володимира Кацуби. Власник мережі ломбардів «Благо» Родіон Бутко контролює бренди Miloan, Cashpoint та FinX. Грузинський фінансист Раті Тчелідзе володіє CCLoan та MisterCash, ізраїльтяни Мегі Беніш та Борис Хендельман — AlexCredit. Ряд МФО належить литовському бізнесмену Айгарсу Кейсефелдсу: Dinero, Swizo, «Укрпозика».

Moneyveo Михайла Лизанця (розвивати бізнес йому допомогав, зокрема, ексміністр вугільної промисловості Віктор Тополов) при цьому – лідер українського ринку МФО за обсягами видачі. У січні–червні 2021 року, за даними НБУ, кредитування принесло компанії 1,6 млрд грн чистого доходу і 37,5 млн грн чистого прибутку.

Інфографіка Леонід Лукашенко

Інфографіка Леонід Лукашенко

За даними Opendatabot, у 2021 році українці отримують близько 1,2 млн мікропозик на місяць, або на 22% більше, ніж у 2019‑му. За підрахунками НБУ, у першій половині 2021 року у 88% випадків українські позичальники оформлювали кредити онлайн (у 2020‑му – 82%).

Андронікова очікує, що у 2021-му обсяг виданих кредитів зросте порівняно з докризовим 2019 роком на 18%, до 8 млрд грн. Тоді Moneyveo була значно прибутковішою: 342,3 млн грн у 2019-му і 200 млн грн у 2020-му. Минулого року прибутковість на капітал у Moneyveo становила 30%, говорить фаундер компанії Михайло Лизанець.

Послугами Moneyveo за вісім років скористалося близько 1 млн українців, багато хто — неодноразово. За даними компанії, середній вік її позичальника – 28 років. Стандартний кредит у Moneyveo – це 5170 грн на 21 день під 475% річних.

За даними USAID, ставка мікропозик на українському ринку у першій половині 2021 року коливалася від 164% до 912% річних. Якщо ж звернутися до формули складних відсотків, яку використовують банки, ефективна ставка мікрокредиту досягає, за оцінкою USAID, десятків тисяч відсотків.

НБУ поступово ужорсточує правила роботи МФО. З 8 січня 2021 року кредитори не можуть змінювати процентну ставку за вже виданим кредитом, застосовувати і штраф, і пеню за одне і те саме порушення, забороняти дострокове погашення. Для позик до 6000 грн сума штрафів та пені не може перевищувати 50% «тіла» кредиту, для більших – перевищувати «тіло» вдвічі.

На початку жовтня Нацбанк вирішив, що МФО зобов’язані вказувати в договорах усю інформацію про вартість кредиту і не мають права рекламувати «нульову ставку», не показавши реальну вартість кредиту в річних. У повному обсязі вимоги набудуть чинності з квітня 2022 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні