Категорія
Новини
Дата

Українці беруть 1,2 млн мікрокредитів на місяць. Хто заробляє на цьому ринку та що загрожує індустрії «грошей до зарплати»

2 хв читання

Українці беруть 1,2 млн мікрокредитів на місяць. Хто заробляє на цьому ринку та що загрожує індустрії «грошей до зарплати» /Getty Images

Getty Images

За першу половину 2021 року українські фінансові компанії видали, за даними НБУ, понад 7 млн кредитів (без кредитів, виданих банками, – Forbes). Найбільших дохід на цьому ринку у Moneyveo – 1,6 млрд грн. Найбільший прибуток у «ШвидкоГроші» – 151 млн грн

Про це йдеться у матеріалі Forbes «Uber для марнотратних. Moneyveo виросла в найбільшу компанію з мікрокредитування в Україні. Що їй загрожує?». За оцінкою USAID, загальна сума таких кредитів досягла у 2020 році 48 млрд грн. За останні чотири роки, йдеться у звіті USAID «Мікрокредити: досвід споживачів», ринок «грошей до зарплати» зріс у 4,5 раза.

«Якщо в 2016–2017 роках на ринку було 20–25 активних підприємств, то зараз – близько 60», – розповідає СЕО Moneyveo Альона Андронікова. За її словами, поріг входу на цей ринок – $2 млн. Частка лідерів зростає: у другому кварталі 2021 року 20 найбільших мікрофінансових компаній видали 81% від загальної суми кредитів, тоді як у першому на них припадало 77%.

«Як правило, частку ринку нарощують компанії, що агресивно залучають клієнтів і використовують для оцінки платоспроможності складні скорингові системи на основі штучного інтелекту», – розповіли Forbes у пресслужбі НБУ.

Найбільш прибуткова компанія у першому півріччі 2021 року — «Споживчий центр» (бренд «ШвидкоГроші»), яка отримала 156,1 млн грн прибутку. Вона належить екстопменеджеру СКМ Аміру Айсаутову та родині Андрія Кисельова, власника компанії-експортера металобрухту «УкрМет» та екснардепа від «Опозиційного блоку».

На другому місці – «Авентус Україна» (Credit plus, власник – литовський мікрофінансовий холдинг Aventus Group), 135,8 млн грн. Третя – ще одна компанія з орбіти Кисельова та Айсаутова – «УкрКредитФінанс» (бренди «Credit Kasa» та «На Всі»), 67,320 млн грн.

Одна з найбільших груп МФО належить Сергію Тігіпку, до неї входять бренди «Кредит Маркет», Credit Lite та MyCredit, остання – спільно з родиною екснардепа Володимира Кацуби. Власник мережі ломбардів «Благо» Родіон Бутко контролює бренди Miloan, Cashpoint та FinX. Грузинський фінансист Раті Тчелідзе володіє CCLoan та MisterCash, ізраїльтяни Мегі Беніш та Борис Хендельман — AlexCredit. Ряд МФО належить литовському бізнесмену Айгарсу Кейсефелдсу: Dinero, Swizo, «Укрпозика».

Moneyveo Михайла Лизанця (розвивати бізнес йому допомогав, зокрема, ексміністр вугільної промисловості Віктор Тополов) при цьому – лідер українського ринку МФО за обсягами видачі. У січні–червні 2021 року, за даними НБУ, кредитування принесло компанії 1,6 млрд грн чистого доходу і 37,5 млн грн чистого прибутку.

Інфографіка Леонід Лукашенко

Інфографіка Леонід Лукашенко

За даними Opendatabot, у 2021 році українці отримують близько 1,2 млн мікропозик на місяць, або на 22% більше, ніж у 2019‑му. За підрахунками НБУ, у першій половині 2021 року у 88% випадків українські позичальники оформлювали кредити онлайн (у 2020‑му – 82%).

Андронікова очікує, що у 2021-му обсяг виданих кредитів зросте порівняно з докризовим 2019 роком на 18%, до 8 млрд грн. Тоді Moneyveo була значно прибутковішою: 342,3 млн грн у 2019-му і 200 млн грн у 2020-му. Минулого року прибутковість на капітал у Moneyveo становила 30%, говорить фаундер компанії Михайло Лизанець.

Послугами Moneyveo за вісім років скористалося близько 1 млн українців, багато хто — неодноразово. За даними компанії, середній вік її позичальника – 28 років. Стандартний кредит у Moneyveo – це 5170 грн на 21 день під 475% річних.

За даними USAID, ставка мікропозик на українському ринку у першій половині 2021 року коливалася від 164% до 912% річних. Якщо ж звернутися до формули складних відсотків, яку використовують банки, ефективна ставка мікрокредиту досягає, за оцінкою USAID, десятків тисяч відсотків.

НБУ поступово ужорсточує правила роботи МФО. З 8 січня 2021 року кредитори не можуть змінювати процентну ставку за вже виданим кредитом, застосовувати і штраф, і пеню за одне і те саме порушення, забороняти дострокове погашення. Для позик до 6000 грн сума штрафів та пені не може перевищувати 50% «тіла» кредиту, для більших – перевищувати «тіло» вдвічі.

На початку жовтня Нацбанк вирішив, що МФО зобов’язані вказувати в договорах усю інформацію про вартість кредиту і не мають права рекламувати «нульову ставку», не показавши реальну вартість кредиту в річних. У повному обсязі вимоги набудуть чинності з квітня 2022 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні