Категорія
Новини
Дата

Українці досі не отримали обіцяну з 1 липня «книжкову тисячу». Коли запрацює закон

2 хв читання

З 1 липня українці, яким у 2024-му виповнилося 18, мали отримати 908 грн державної допомоги на придбання книжок. Вони не отримали цих коштів. Чому – пояснює директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

закон про стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження /Getty Images

Українці, яким у 2024-му виповнилося 18 років, поки що не отримали обіцяні 908 грн державної допомоги на придбання книжок. Фото Getty Images

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • 17 травня Володимир Зеленський підписав закон про стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження. Зокрема він передбачає виплати 18-річним українцям по 908 грн на придбання книжок. Державна програма «єКнига» мала набути чинності з 1 липня 2024 року. «Ймовірно, малося на увазі, що з 1 липня почнеться підготовка нормативних актів і вирішення технічних питань», – пояснює Коваль. 
  • Зі слів директорки УІК, наступні кроки будуть такими:
  1. Погодження документа, в якому буде описано механізм надання допомоги. У ньому візьмуть участь УІК, Міністерство культури та інформаційної політики, Міністерство цифрової трансформації, Міністерство економіки, Міністерство фінансів, Державне казначейство, Ощадбанк, «Дія» та Міністерство юстиції.
  2. Ухвалення відповідної постанови Кабінетом Міністрів. Це має відбутися до 20 вересня, пояснює директорка УІК.
  3. Тестування створення реєстрів і проходження виплат, формування пулу банків, які відкриватимуть та обслуговуватимуть спеціальні віртуальні рахунки «єКниги». «Скільки триватиме тестування, важко передбачити, – каже Коваль. – Але, оскільки наші партнери з «Дії» та Ощадбанку вже мають відповідний досвід і механізм виплат, сподіваємося, що багато часу це не займе».    
  4. УІК прийматиме заявки на участь у програмі від видавців і книготорговців. 
  • «Раджу набратися терпіння, – каже Коваль. – Є процеси, які важко або неможливо пришвидшити. Переконана, що партнери роблять усе можливе, щоб програма запустилася швидко і була ефективною». 
  • Які існують ризики для програми «єКнига»? Єдиний ризик – секвестр державного бюджету, каже Коваль. «Наразі на це нічого не вказує, але ситуація може змінитися без попередження, – додає вона. – Ми налаштовані оптимістично і разом з партнерами робимо все, що від нас залежить, аби допомога почала надходити до отримувача».  

Контекст

18-річні українці зможуть отримати державну допомогу на придбання книжок незалежно від країни проживання отримувача, йдеться на сайті УІК. Її розмір – 0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому надається допомога. У 2024 році це 908,40 грн.

Отримати кошти можна буде у застосунку «Дія», а витратити їх – на паперові, електронні та аудіокниги українською мовою. Перелік фізичних та онлайн-книгарень опублікують на сайті Українського інституту книги.

Цьогоріч у бюджеті на реалізацію програми виділено 370 млн грн. «Вони мають поповнити рахунки українських видавців, які за ці кошти видадуть додатково 1,5–2 млн примірників», – писала Коваль на своїй Facebook-сторінці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд