Категорія
Новини
Дата

Україна може втратити імпорт електроенергії з ЄС. Енергетичне співтовариство закликало Міненерго відмовитися від контролю над «Укренерго» (доповнено)

2 хв читання

Енергетичне співтовариство попередило НКРЕКП, що якщо Міністерство енергетики не перегляне свій наказ, яким встановило контроль над «Укренерго», і якщо для компанії не оберуть нових членів наглядової ради до 9 грудня, «Укренерго» може втратити сертифікат незалежного оператора системи (ISO). Про це йдеться в листі директора Energy Community Артура Лорковського до голови НКРЕКП Юрія Власенка, який є у розпорядженні Forbes.

Без сертифікації «Укренерго» Україна може втратити можливість імпортувати електроенергію з ЄС, вважає директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. Доповнено: регулятор заявив, що підстав для зупинення імпорту електроенергії немає.

Практичний МBA від Forbes на реальних кейсах, щоб прокачати навички управління на прикладі Володимира Кудрицького, ексголови правління «Укренерго». 

Премʼєра другого сезону YouTube проєкту «Директорія» вже на каналі Forbes Ukraine!

Деталі

  • У наглядовій раді «Укренерго» повинно бути сім членів: три від держави і чотири незалежні (іноземні). Після того, як 3 вересня з ради звільнилися двоє експрезидентів ENTSO-E – Данієль Доббені та Педер Андреасон, які не підтримали звільнення голови правління Володимира Кудрицького, у раді залишився тільки один незалежний член.
  • Крім обрання нових незалежних членів, директор Energy Community закликає: переглянути статут з метою посилення незалежності НР; впровадити наказ №162 «на практиці» для запобігання потенційним конфліктам інтересів через подвійну роль Міненерго як акціонера та формувальника політики в галузі енергетики; переглянути наказ №408/2022 для того, щоб Міністерство енергетики перестало втручатися в рішення керівництва «Укренерго».
  • «Любʼязно просимо НКРЕКП оцінити відповідність «Укренерго» вимогам щодо анбандлінгу та повторно відкрити процедуру сертифікації, якщо відповідність зазначеним аспектам не буде досягнута до 9 грудня 2024 року», – йдеться у листі.
  • Доповнено. НКРЕКП підтвердила, що отримала лист директора секретаріату Енергетичного Співтовариства Артура Лорковскі, в якому він інформує регулятора, зокрема, про необхідність доформування наглядової ради оператора системи передачі НЕК «Укренерго». Регулятор заявив, що всі необхідні для цього «процедури вже відбуваються у встановлені строки та у визначеному порядку». НКРЕКП наголосила, що загрози імпорту електроенергії немає.
Україна може втратити імпорт електроенергії з ЄС. Енергетичне співтовариство закликало Міненерго відмовитися від контролю над «Укренерго» (доповнено) /Фото 1
Україна може втратити імпорт електроенергії з ЄС. Енергетичне співтовариство закликало Міненерго відмовитися від контролю над «Укренерго» (доповнено) /Фото 2
Україна може втратити імпорт електроенергії з ЄС. Енергетичне співтовариство закликало Міненерго відмовитися від контролю над «Укренерго» (доповнено) /Фото 3
Україна може втратити імпорт електроенергії з ЄС. Енергетичне співтовариство закликало Міненерго відмовитися від контролю над «Укренерго» (доповнено) /Фото 4
Попередній слайд
Наступний слайд

Енергетичне співтовариство

Енергетичне співтовариство – це спеціалізована організація, яка дозволяє Україні отримати привілеї від приєднання до європейського енергоринку до того, як країни приєднаються до ЄС.

Членство в організації дає змогу Україні мати доступ до енергії на ринку, більшому за український. Але водночас доведеться дотримуватися низки вимог. Треба відтворити в Україні модель управління ринком, яка працює у ЄС. Усім учасникам ринку треба запропонувати рівні правила гри.

Членами співтовариства є всі 27 держав – членів ЄС, а також Албанія, Боснія та Герцеговина, Північна Македонія, Косово, Грузія, Молдова, Чорногорія, Сербія та Україна.

Контекст

30 серпня під час засідання Ставки верховного головнокомандувача президент України Володимир Зеленський вирішив, що Кудрицький має написати заяву про звільнення за власним бажанням. Причина рішення – незавершені захисні конструкції навколо підстанцій «Укренерго», що після російського масованого обстрілу 26 серпня призвело до перебоїв із постачанням електрики.

Члени наглядової ради Доббені та Андреасон заявили, що звільнення Кудрицького відбулося з порушенням принципів корпоративного управління, без доказу його помилок і зловживань, що є неприйнятним і може позначитися на подальшій співпраці «Укренерго» з операторами – членами ENTSO-E. Вони заявили про тиск на наглядову раду і звільнилися 3 вересня.

У чому реальні причини звільнення Кудрицького, кому це вигідно та якими можуть бути наслідки, читайте у статті Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд