Категорія
Новини
Дата

Ставка Верховного головнокомандувача вирішила звільнити керівника «Укренерго» Кудрицького. Він має написати заяву про звільнення за власним бажанням

2 хв читання

Володимир Кудрицький /надано пресслужбою

Голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький Фото надано пресслужбою

Керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький має звільнитися зі своєї посади, вирішили в Ставці Верховного головнокомандувача 30 серпня, розповіли Forbes чотири не пов’язані між собою джерела, знайомі з ситуацією. Проте, за словами одного зі співрозмовників, Кудрицький відмовився писати заяву про звільнення за власним бажанням. Пресслужба «Укренерго» не підтвердила і не спростувала цю інформацію.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький має написати заяву про звільнення за власним бажанням найближчим часом. Таке рішення озвучив президент України Володимир Зеленський на засіданні Ставки.
  • На вечір пʼятниці, 30 серпня, Кудрицький відмовився написати заяву за власним бажанням, розповів Forbes співрозмовник, знайомий із ситуацією. Пресслужба «Укренерго» не підтвердила й не спростувала цю інформацію.  
  • Тепер рішення щодо відставки керівника «Укренерго» має ухвалити наглядова рада компанії. Члени наглядової ради: незалежні – Даніель Доббені, Педер Андреасен, Роман Піонковскі, та представники держави – Юрій Бойко, Юрій Токарський, Олександр Баранюк.
  • «Якщо вони [наглядова рада компанії] таке рішення ухвалять, то про незалежність наглядових рад в українських державних компаніях можна забути», – вважає директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.
  • Причина рішення Ставки – незавершені захисні конструкції навколо підстанцій «Укренерго», що після російського масованого обстрілу 26 серпня призвело до перебоїв із постачанням електрики.
  • «Вважаю безпідставними звинувачення на адресу Кудрицького», – каже Харченко. «Енергоатом» і «Укргідроенерго» мають подібні проблеми, додає він.

Контекст

«Укренерго» – оператор української енергосистеми, від стабільної роботи якого залежить енергетична безпека країни. Володимир Кудрицький займає посаду голови правління «Укренерго» за контрактом, строк якого спливає у серпні 2025 року.

У 2023 році уряд схвалив виділення «Укренерго» 9,7 млрд грн на захист підстанцій. Але ці кошти тривалий час були недоступні для компанії через бюрократичні процедури, розповідав Кудрицький у інтерв’ю Forbes

У липні 2024-го ЄС надало «Укренерго» грантові €100 млн на захист об’єктів і відновлення. Єврокомісія уповноважила KfW спрямувати до «Укренерго» кошти спеціальної бюджетної програми ЄС Ukraine Investment Facility. Від початку повномасштабної війни «Укренерго» залучило щонайменше €1,5 млрд міжнародної допомоги. €324 млн – за підтримки KfW.

За словами члена наглядової ради «Укренерго» Юрія Бойка, станом на серпень 2024 року ключове обладнання найбільших підстанцій в Україні захищено спорудами першого рівня захисту (габіонами) вже більше року, зараз будують другий рівень – бетонні саркофаги, деякі з яких уже готові.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд