Категорія
Новини
Дата

«Укренерго» запустило нову високовольтну лінію. На реалізацію проєкту витратили 546 млн грн

НЕК «Укренерго» на заході України завершила будівництво та включила у роботу лінію класом напруги 330 кВ. Вартість реалізації проєкту становила 546 млн грн. Про це йдеться на сайті «Укренерго».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • «Спорудження лінії було передбачено 10-річним планом розвитку системи передачі, який щороку актуалізує компанія. Будівництво тривало 17 місяців», – йдеться у повідомленні.
  • Назву лінії електропередачі не вказано, зважаючи на обмеження для публікації інформації під час воєнного стану відповідно до настанов Міністерства енергетики України.
  • «Ця лінія є важливим елементом у підвищенні надійності роботи енергосистеми в умовах синхронної роботи з ENTSO-E та майбутнього розширення експортно-імпортних поставок електроенергії між Україною та Європою», – зазначив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.
  • «При цьому завдяки конкуренції на тендері, а також переважно завдяки оптимізації проєктних рішень вдалося зекономити майже 20% (134 млн грн) коштів від початкової вартості. Джерелом фінансування були тарифні кошти НЕК «Укренерго» та дохід компанії від продажу доступу до міждержавних перетинів», – додали в «Укренерго».

Контекст:

Нова високовольтна лінія підвищує надійність функціонування мережі та електропостачання споживачів Західного регіону, зокрема забезпечує потреби поступово зростаючого споживання електроенергії в ньому. «Це пов’язано з релокацією бізнесу з лівобережної частини України у західні області. Також нова лінія разом із раніше встановленим обладнанням істотно підвищує надійність постачання споживачів та промисловості всієї Чернівецької області», – пояснили в компанії.

Лінія також має істотне значення для балансування енергосистеми України, кажуть в «Укренерго». Зокрема, завдяки новій лінії підвищується надійність роботи Дністровської ГАЕС у насосному та генераторному режимах трьома гідроагрегатами в нормальній схемі, а з урахуванням майбутнього будівництва ще однієї ПЛ 330 кВ – чотирма гідроагрегатами.

Споживання електроенергії в енергосистемі України знизилося на 30% порівняно зі споживанням до вторгнення. «При цьому останніми днями бачимо цікаву тенденцію до незначного зростання споживання. Це є свідченням того, що почалася релокація бізнесу в західні регіони та підприємці поступово відновлюють свою роботу», – говорив в інтервʼю «Інтерфакс» голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький 5 квітня.

У Міністерстві енергетики України заявили, що не збираються підвищувати ціни на електроенергію для населення в умовах розвʼязаної Росією війни.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні