Категорія
Новини
Дата

«Укрспирт» опинився на межі банкрутства. Держаудитслужба виявила порушень на 330 млн грн

1 хв читання

Найбільший державний виробник спирту ДП «Укрспирт» з квітня 2023 року повністю припинило виробничу діяльність та має багатомільйонну прострочену заборгованість перед держбюджетом та іншими кредиторами. Загальна сума виявлених недоліків та порушень – понад 330 млн грн. Про це йдеться у висновках Держаудитслужби за результатами аудиту підприємства. 

У 2020 році розпочалася демонополізація і реформування спиртової галузі. Держава розраховувала за 2020–2023 роки отримати від приватизації активів ДП близько 5 млрд грн. 

Ключові факти

  • За висновками аудиторів, на квітень 2024 року залишаються неприватизованими вісім підприємств, що входять до ДП «Укрспирт», унаслідок чого держпідприємство не отримало 95,7 млн грн запланованих надходжень від приватизації.
  • Підприємство понесло понад 70 млн грн додаткових витрат на утримання непрацюючих підприємств і втрати активів на 5,2 млн грн. Через це «Укрспирт» не погасив до кінця 2023 року прострочену заборгованість перед держбюджетом та іншими кредиторами.
  • Загальна сума виявлених недоліків та порушень під час використання майна і коштів підприємств становить понад 330 млн грн, заявила Держаудитслужба.
  • Невиконання ДП «Укрспирт» своїх зобов’язань перед бюджетом та контрагентами (через нестачу обігових коштів) призведе до додаткових витрат через сплату штрафних санкцій у розмірі 29,3 млн грн та у разі винесення судами рішень на користь позивачів за іншими справами, – на суму 8,4 млн грн, зазначили аудитори.

Контекст

У грудні 2019 року президент Володимир Зеленський підписав закон, який скасовує держмонополію на виробництво спирту. А 1 липня 2020 року набув чинності закон про лібералізацію виробництва та обігу спирту.

У вересні 2020 року Фонд держмайна почав продавати спиртзаводи. 10 грудня в Україні з’явився перший приватний спиртзавод. Його власником стала компанія «ЛВН Лімітед» (ТМ Nemiroff), що заплатила в казну 55 млн грн.

До листопада 2021 року ФДМУ продав 30 спиртзаводів на 1,7 млрд грн, з яких 1,05 млрд грн надійшло до держбюджету.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні