Категорія
Новини
Дата

Урожай в Україні буде на 20% нижчим за минулорічний. Це загрожує глобальній продовольчій безпеці – британська розвідка

Урожай зернових в Україні в 2022 році, ймовірно, буде на 20% нижчим, ніж минулого року, прогнозує розвідка Великої Британії. Причина – скорочення посівних площ через російське вторгнення.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Україна є четвертим за величиною виробником та експортером сільськогосподарської продукції у світі, йдеться в повідомленні. 
  • Скорочення постачання зерна з України створить інфляційний тиск, піднявши світові ціни на зерно.
  • Високі ціни на зерно можуть мати серйозні наслідки для світових продовольчих ринків. Це загрожує глобальній продовольчій безпеці, особливо у деяких найменш економічно розвинених країнах, зазначають у британській розвідці.

Контекст

Війна в Україні вже вплинула на близько 25% світової торгівлі зерновими та призвела до зростання світових цін та зниження доступу до продуктів харчування у країнах-імпортерах України та РФ, зокрема пшениці та соняшникової олії, написав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький у блозі на Forbes

Висоцький зазначає, що у вирішенні ситуації зацікавлений весь світ, оскільки постачання пшениці з України – це понад 10% річного споживання пшениці для 15 країн світу. Для прикладу, це 28% потреб Індонезії, 21% – Бангладеша, а Єгипет імпортує майже 80% своєї пшениці з РФ та України.

Наслідки війни мають глобальний і системний характер, в тому числі через те, що 36 країн розраховують на постачання з України та РФ пшениці, йдеться у доповіді «Глобальний вплив війни в Україні на продовольчу, енергетичну та фінансову системи», яку представив генсек ООН Антоніу Гутерреш. За його словами, «нинішній шторм» загрожує зруйнувати економіку багатьох країн.

В ООН попереджали, що якщо РФ не розблокує порти України, це спровокує глобальну продовольчу катастрофу, наслідком якої стануть голод, масова міграція та політична нестабільність у світі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні