Категорія
Новини
Дата

Уряд погодив нову пропозицію «Нафтогазу» держателям єврооблігацій для відтермінування виплат

Кабінет міністрів погодив нову пропозицію НАК «Нафтогаз України» щодо змін до умов боргових зобов’язань компанії перед держателями єврооблігацій. НАК направить нові умови відтермінування виплат інвесторам в найближчі дні, йдеться у повідомленні компанії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • В уряді зазначили, що розраховують на позитивне рішення держателів єврооблігацій «Нафтогазу» щодо нових умов відтермінування виплат. «Це дозволить «Нафтогазу» використати акумульовані кошти для імпорту природного газу та підготовку до опалювального сезону, який може виявитися найскладнішим в історії України», – заявили в компанії. 
  • Нова пропозиція держателям єврооблігацій «Нафтогазу» на відтермінування виплат скоординована з Мінфіном, заявили в НАК. Зазначається, що умови пропозиції інвесторам відповідають умовам пропозиції інвесторам щодо відтермінування виплат за суверенними єврооблігаціями України та пропозиціям інвесторам від «Укренерго» та «Укравтодору». 
  • «Для отримання згоди держателів єврооблігацій на перших зборах кворум повинен скласти 2/3 від загальної номінальної вартості єврооблігацій, а голоси «за» мають віддати 75% від учасників зборів», – наголосив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

Контекст

У 2019 році «Нафтогаз» розмістив три випуски єврооблігацій: у липні – трирічні на $335 млн під 7,375% та пʼятирічні на €600 млн під 7,125%, у листопаді – 7-річні на $500 млн під 7,625%. 18 липня 2022 року «Нафтогаз» мав погасити випуск на $335 млн.

Кабмін 7 липня дозволив «Нафтогазу» змінити кредитні умови з емітентом трьох випусків його єврооблігацій Kondor Finance plc напередодні погашення одного з них на $335 млн.

21 липня Кабмін розпорядженням №625-р зобов’язав посадових осіб компанії вчиняти будь-які дії щодо єврооблігацій тільки після окремого погодження уряду.

На виконання рішення уряду, керівництво «Нафтогазу» завчасно звернулося до Кабміну за погодженням, заявили в компанії. В НАК повідомили, що на її рахунках є достатньо коштів для виплат за єврооблігаціями. Також в компанії заявили, що описали «ризики й негативні наслідки для «Нафтогазу» та країни у випадку «жорсткого дефолту» за єврооблігаціями компанії».

Останній день пільгового періоду за виплатами євробондів «Нафтогазу» закінчився 26 липня. Компанія не виплатила держателям бондів борги, що означає дефолт. В компанії заявили, що на дефолт пішов уряд. Посадові особи «Нафтогазу» не отримали дозволу виконати зобов’язання перед держателями єврооблігацій.

27 липня «Нафтогаз» заявив, що невідкладно запропонує держателям єврооблігацій угоду на відтермінування виплат за єврооблігаціями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні