Категорія
Новини
Дата

Уряд схвалив механізм мінімально допустимих експортних цін. Яких агротоварів це стосується

2 хв читання

Кабінет Міністрів прийняв постанову порядок затвердження мінімально допустимих експортних цін на окремі види товарів, повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства, яке готувало документ. Механізм стосуватиметься 15 сільськогосподарських товарів.

Ініціативу розкритикувала Українська зернова асоціація, яка вважає, що він призведе до значного падіння експорту зерна з України і збитків сільгосптоваровиробників.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно з постановою, Мінагрополітики визначатиме мінімально допустимі експортні ціни на окремі види товарів з урахуванням умов поставок відповідно до Міжнародних правил тлумачення комерційних термінів. Такі ціни будуть встановлюватись в доларах США за кілограм. 
  • Відповідно до порядку, мінімально допустимі експортні ціни визначатимуться на такі види товарів:
  1. мед (код згідно з УКТ ЗЕД 0409 00 00 00)
  2. горіхи у шкарлупі (код згідно з УКТ ЗЕД 0802 31 00 00)
  3. горіхи без шкарлупи (код згідно з УКТ ЗЕД 0802 32 00 00)
  4. пшениця (код згідно з УКТ ЗЕД 1001)
  5. жито (код згідно з УКТ ЗЕД 1002)
  6. ячмінь (код згідно з УКТ ЗЕД 1003)
  7. овес (код згідно з УКТ ЗЕД 1004)
  8. кукурудза (код згідно з УКТ ЗЕД 1005)
  9. соєві боби (код згідно з УКТ ЗЕД 1201)
  10. насіння ріпаку (код згідно з УКТ ЗЕД 1205)
  11. насіння соняшнику (код згідно з УКТ ЗЕД 1206 00)
  12. олія соєва (код згідно з УКТ ЗЕД 1507)
  13. олія соняшникова (код згідно з УКТ ЗЕД 1512)
  14. олія ріпакова (код згідно з УКТ ЗЕД 1514)
  15. макуха (код згідно з УКТ ЗЕД 2306).
  • Мінагрополітики визначає мінімально допустимі експортні ціни кожного виду товару з урахуванням умов поставок та щомісяця до 10 числа, а якщо такий день припадає на вихідний – наступного за ним робочого дня, забезпечує їх затвердження шляхом прийняття відповідного рішення (наказу).
  • Мінімально допустимі експортні ціни розміщуються на офіційному сайті Мінагрополітики не пізніше наступного робочого дня після прийняття наказу. Вони будуть застосовуватись наступного дня після розміщення на сайті Мінагрополітики.
  • Згідно із постановою, забороняється експорт окремих видів товарів, якщо передбачені зовнішньоекономічним договором контрактні ціни є нижчими, ніж затверджені Мінагрополітики мінімально допустимі експортні ціни.
  • Очікується, що постанова мінімізує можливості для зловживань під час здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту окремих видів сільськогосподарської продукції, зокрема зернових та олійних культур, регулюванню платіжного балансу України, збільшенню податкових надходжень до державного бюджету.
  • Постанова набирає чинності через 10 днів з дня її опублікування.

Контекст

Ризикові підприємства експортували зернових невідомого походження на 133,9 млрд грн за девʼять місяців 2023 року, заявляло раніше БЕБ. Це понад 20% від загальної кількості. Одним із найпоширеніших методів «чорного» експорту зерна є використання ризикових підприємств. Їх заздалегідь створюють для експорту необлікованого зерна, що придбане за готівку, заявляло БЕБ.

Учасники агроринку вважають, що запропонований механізм призведе до неможливості укладання форвардних контрактів, тому що в період виконання поставки товару його ринкова вартість може бути вищою, ніж контрактна, яка була узгоджена задовго до поставки.

Також пропонують, щоб оновлення мінімальних цін відбувалось частіше, ніж раз на місяць, щоб уникнути ситуації, коли ціни на світових ринках будуть нижчі за мінімальний дисконт. І вважають доцільним запровадити шестимісячний перехідний період для впровадження запропонованих цінових механізмів.

У червні Мінагрополітики прогнозувало, що у наступному маркетинговому році Україна може експортувати понад 60 млн т зернових та олійних культур і продуктів їхньої переробки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд