Категорія
Новини
Дата

Кабмін затвердив механізм мінімальних експортних цін на зерно. Як це працюватиме

1 хв читання

Мінімальні ціни на експорт агропродукції визначатимуться у доларах США за 1 кілограм. /Shutterstock

Мінімальні ціни на експорт агропродукції визначатимуться у доларах США за 1 кілограм. Фото Shutterstock

Кабінет Міністрів 20 серпня затвердив порядок встановлення мінімально допустимих експортних цін на окремі види сільгосптоварів. Про це повідомив у Telegram представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Мета цього механізму – скорочення тіньового експорту і, відповідно, збільшення надходження валюти в економіку країни. Українська зернова асоціація вважає, що запровадження так званого механізму мінімальних цін призведе до значного падіння експорту зерна з України і збитків сільгосптоваровиробників.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти 

  • Визначення рівня мінімально допустимих експортних цін здійснюватиме Мінагрополітики.
  • Мінімальні ціни на експорт агропродукції визначатимуться у доларах США за 1 кілограм.
  • Мінагро щомісяця 10 числа встановлюватиме мінімальні ціни експорту на 15 видів агропродукції, серед яких пшениця, кукурудза, соя, ріпак, соняшник, олія.
  • За основу розрахунку братиметься середньозважений показник найнижчих цін експорту за попередній місяць. Якщо ціна на ринку знижуватиметься, то можна буде експортувати агропродукцію з дисконтом 10% до мінімальної.

Контекст

Законопроєкти №10168-2 та 10169-2, що покликані мінімізувати ухилення від сплати податків при агроекспорті, ухвалені парламентом у першому читанні у листопаді минулого року. У другому читанні – в травні 2024-го.

Ризикові підприємства експортували зернових невідомого походження на 133,9 млрд грн за девʼять місяців 2023 року, заявляло раніше БЕБ. Це понад 20% від загальної кількості.

Одним із найпоширеніших методів «чорного» експорту зерна є використання ризикових підприємств. Їх заздалегідь створюють для експорту необлікованого зерна, що придбане за готівку, заявляло БЕБ.

Учасники агроринку вважають, що запропонований механізм призведе до неможливості укладання форвардних контрактів, тому що в період виконання поставки товару його ринкова вартість може бути вищою, ніж контрактна, яка була узгоджена задовго до поставки.

Також пропонують, щоб оновлення мінімальних цін відбувалось частіше, ніж раз на місяць, щоб уникнути ситуації, коли ціни на світових ринках будуть нижчі за мінімальний дисконт. І вважають доцільним запровадити шестимісячний перехідний період для впровадження запропонованих цінових механізмів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд