Категорія
Новини
Дата

Уряд змінив процедуру комісійної торгівлі авто. Продавців зобовʼязали підтверджувати вартість транспортного засобу

1 хв читання

Кабінет Міністрів змінив процедуру комісійної торгівлі транспортними засобами, зобовʼязавши продавців для укладання договору купівлі-продажу подавати документ, що підтверджує вартість транспортного засобу. Про це повідомила пресслужба МВС за результатами засідання уряду 1 жовтня. У такий спосіб уряд хоче збільшити надходження до держбюджету.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Деталі

  • Продаж від двох легкових авто на рік обкладається податком на прибуток на другий автомобіль 5%, а на третій у рік і більше – 18%. 
  • Реалізація першого транспортного засобу протягом року – без податку. Продаж першого вантажного автомобіля – 5%, а другого і наступних – 18%.
  • Коли особа реалізовує легковий автомобіль (від двох і більше) або вантажний у сервісних центрах МВС України, то обов’язковою вимогою є надання довідки про середню вартість або експертну оцінку вартості транспортного засобу. Так податки сплачуються повною мірою.

Контекст

Якщо особа продає другий у році легковий транспортний засіб у сервісному центрі МВС, то з наявністю довідки про середню ринкову вартість його оцінять у 450 000 грн, і податок 5% становитиме 22 500 грн. 

Натомість торговельна організація оцінює авто не на основі офіційного документа, а «зі слів продавця», наприклад, 15 000 грн, і сплачує податок 750 грн.

На серпень 2024 року в Україні функціонує 3500 суб’єктів, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю транспортними засобами. За 2023 рік через торговельні організації реалізовано 470 000 автомобілів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд