Категорія
Новини
Дата

Уряд звільнив Жмака з посади очільника «Укрзалізниці»

1 хв читання

Кабінет міністрів на засіданні 17 березня достроково припинив повноваження голови правління «Укрзалізниці» Володимира Жмака. Напередодні Наглядова рада компанії одноголосно підтримала відставку.

Ключові факти

  • Обов’язки голови правління «Укрзалізниці» тимчасово покладено на члена правління компанії Івана Юрика.
  • 16 березня наглядова рада «Укрзалізниці» одноголосно підтримала відставку Володимира Жмака, написав колишній директор з розвитку бізнесу УЗ Андрій Рязанцев
  • Причина відсторонення Жмака – різне бачення розділу та реструктуризації компанії, а також підозри в тому, що Жмак діяв в інтересах олігарха Ріната Ахметова, пише Liga.net із посиланням на джерела.
  • Водночас голова українського Виконавчого комітету реформ Михайло Саакашвілі в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» заявив, що ТСК хоче звільнити Жмака, тому що той почав боротися з корупційними схемами.

Важливі цифри

Раніше Жмак заявляв, що за підсумками 2020 року «Укрзалізниця» очікує збиток у розмірі 12–14 млрд грн. У січні–червні 2020 року УЗ отримала 8,792 млрд грн чистого збитку, а за аналогічний період 2019 року її чистий прибуток склав 1,065 млрд грн.

Контекст

Кабінет Міністрів України призначив Володимира Жмака на посаду голови правління «Укрзалізниці» у серпні 2020 року. До нього на чолі залізниці був Іван Юрик — у статусі виконувача обов'язків. Жмак майже півтора десятиліття пропрацював у юридичній компанії LKI як керуючий партнер. Також був радником президента компанії «Київстар» та входив до наглядової ради цієї компанії. 2011 року Жмак обійняв посаду виконавчого директора російсько-британської компанії «ТНК-ВР Комерс». А після поглинання компанії «Роснафтою» 2013 року став президентом «РН-Україна». 

Останнім місцем роботи Жмака до призначення головою «Укрзалізниці» була наглядова рада державного аеропорту «Бориспіль», яку він очолював.

У кінці січня Верховна Рада створила ТСК для оцінки роботи «Укрзалізниці» й розслідування зловживань у 2017–2020 роках. Однак після першого засідання ТСК звернулася із запитом до Кабміну і наглядової ради компанії дати оцінку діяльності Володимира Жмака.

На четвер у парламенті заплановано засідання ТСК. Жмак має взяти в ньому участь онлайн, тому що перебуває на лікарняному через коронавірус, повідомляє Радіо Свобода.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні