Категорія
Новини
Дата

Попри санкції в американські порти прибуває російська нафта – WSJ

До портів Нью-Йорка та Нью-Джерсі у США в травні попри санкції прибули танкери з російською нафтою, пише The Wall Street Journal. Видання зазначає, що обмеження можуть не діяти, якщо продукт має змішане походження.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Танкери з нафтою прибули до США через Суецький канал через Атлантичний океан з нафтопереробних заводів Індії. Ймовірно, так трейдери намагаються приховати походження нафти, щоб ввозити її й надалі, після введених санкцій, пише видання.
  • У березні США заборонили імпорт скрапленого природного газу, кам’яного вугілля, нафти й продуктів нафтопереробки з Росії. Але ці обмеження можуть не діяти, якщо продукт має змішане походження, зазначає The Wall Street Journal.
  • Управління з контролю за іноземними активами США, як правило, встановлює, що товар походить із певної країни, якщо на 25% або більше складається з видобутої в ній сировини. Незрозуміло, чи був зроблений виняток для нафти й нафтопродуктів — зокрема дизельного палива й бензину.
  • Таким чином, трейдери нафти теоретично можуть завозити російські енергоносії й далі, якщо вони були виготовлені в не підсанкційній країні та були перероблені в дизель, гас, хімікати тощо.
  • За даними трекерів, один із танкерів, який 22 травня прибув до Нью-Йорка, вирушив з індійського порту Сікка ще 21 квітня без вказання конкретного місця призначення. Також були випадки, коли російська нафта передавалася з одного танкера на інший у Середземному морі, біля берегів Західної Африки та в Чорному морі — після чого рушала в Китай, Індію та Західну Європу.

Контекст

Слідом за США Європейський Союз також ввів ембарго на російську нафту. Єврокомісія розробила оновлений проєкт шостого пакета санкцій у відповідь на війну в Україні. Запровадження санкцій ЄС потребувало схвалення всіх його 27 країн-членів. Проте уряд премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана блокував його, посилаючись на велику залежність від російської нафти. Проти повного ембарго через залежність від російських поставок також виступали Болгарія, Чехія та Словаччина.

30 травня стало відомо, що ЄС прибрав із шостого пакета санкцій заборону імпорту нафти трубопроводами. Виключити з ембарго постачання нафти трубопроводом «Дружба» було запропоновано, щоб дати Угорщині, Чехії, Словаччині й іншим країнам, які не мають виходу до моря, адаптуватися до заборони. Через нафтопровід «Дружба» у 2021 році Росія постачала в ЄС 720 000 барелів нафти щодня, тоді як морськими шляхами – 1,57 млн барелів на день.

Напередодні лідери ЄС домовилися на саміті в Брюсселі про часткове ембарго на постачання російської нафти. Під санкції потраплять понад дві третини імпорту нафти з РФ. Заборона поки що не стосується постачання нафти трубопроводами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні