Категорія
Новини
Дата

ЄС може виключити нафтопроводи з проєкту шостого пакету санкцій проти РФ – Reuters

1 хв читання

Європейський Союз прибрав із шостого пакету санкцій проти Росії заборону імпорту нафти трубопроводами, пише Reuters із посиланням на чорновий текст проєкту документа. Через нафтопровід «Дружба» у 2021 році РФ постачала в ЄС 720 000 барелів нафти на день.

Ключові факти

  • Санкції передбачають запровадження до кінця 2022 року заборони на ввезення нафти танкерами морем, але не торкнуться нафтопроводів, пише агентство. Нафтопровід «Дружба», зокрема, забезпечує нафтою Угорщину, Чехію та Словаччину, які не мають виходу до моря.
  • Посли країн ЄС 20 травня не змогли погодити проєкт санкцій з виключенням для «Дружби», зазначає Reuters. Переговори 30 травня мають продовжити високопоставлені дипломати, а потім лідери країн ЄС на зустрічі.
  • Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель сподівався, що до зустрічі на найвищому рівні всі сторони все ж таки схвалять проєкт санкцій.
  • Шостий пакет санкцій ЄС також включає відключення Сбербанку від SWIFT, заборону російським медіа мовлення в країнах Євросоюзу та розширення персональних санкцій проти росіян.

Контекст

Єврокомісія запропонувала виключити із санкцій постачання нафти нафтопроводом «Дружба», повідомив 29 травня Bloomberg із посиланням на джерела. Цей виняток нібито має дати Угорщині більше часу, щоб підготуватися до відмови від нафти з РФ.

Шостий пакет санкцій передбачає, що країни ЄС мають припинити імпорт нафти з РФ морем через шість місяців, а постачання нафтопродуктів – через вісім місяців. Пропозиція Єврокомісії передбачає також заборону реекспорту нафти з РФ трубопроводом до інших держав-членів ЄС та до третіх країн.

Через нафтопровід «Дружба» у 2021 році Росія постачала в ЄС 720 000 барелів нафти щодня, тоді як морськими шляхами – 1,57 млн барелів на день.

Запровадження санкцій ЄС потребує схвалення всіх його 27 країн-членів. Наразі уряд премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана блокує його, посилаючись на велику залежність від російської нафти. Ембарго буде рівносильне «ядерній бомбі, скинутій на угорську економіку», заявляв Орбан.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що для відмови від нафти з Росії країні потрібно €700–750 млн. Потім він сказав, що відмова від російської нафти коштуватиме вже €15–18 млрд і відбуватиметься впродовж пʼяти років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні