Категорія
Новини
Дата

ЄС може запровадити ембарго на нафту, що транспортується морем, а заборону на нафтопровід відкласти – Bloomberg

Через позицію Угорщини щодо нафтового ембарго лідери окремих країн Європейського союзу пропонують заборонити імпорт нафти з Росії, яка транспортується морем, а постачання через трубопроводи – тимчасово дозволити. Про це пише Bloomberg із посиланням на власні джерела.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За інформацією видання, уряди країн ЄС обговорюють із Європейською радою та Європейською комісією план, згідно з яким транспортування російської нафти через трубопровід «Дружба» на певний час буде звільнено з-під дії санкцій.
  • Такий компроміс дасть Угорщині час для поступової відмови від нафти з Росії. Але, додає Bloomberg, навіть цей план поки не має одностайної підтримки в ЄС, оскільки країни, які покладаються на поставки нафти морем, побоюються, що санкції вплинуть на них більше.
  • Видання вказує, що ухвалення «компромісного» нафтового ембарго не матиме такого впливу, як очікувалося. Через нафтопровід «Дружба» у 2021 році Росія постачала в ЄС 720 000 барелів нафти щодня, тоді як морськими шляхами – 1,57 млн барелів на день.

Контекст

Шостий пакет санкцій ЄС проти Росії досі заблоковано. Він передбачає, зокрема, ембарго на російську нафту. Рішення блокує Угорщина, яка залежить від російської сировини на 43%.

ЄС розглядає можливість грошової компенсації Угорщині за підтримку шостого пакета санкцій проти РФ, який передбачає поступову відмову від імпорту російської нафти, повідомляло Politico з посиланням на європейських чиновників.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що для відмови від нафти з Росії країні потрібно €700–750 млн. Потім він сказав, що відмова від російської нафти коштуватиме вже €15–18 млрд і відбуватиметься впродовж пʼяти років.

Європейська комісія готова виділити гроші на будівництво нових нафтопроводів до Угорщини, щоб та відкликала своє вето на запровадження нафтового ембарго проти Росії. 

Запровадження санкцій ЄС потребує схвалення всіх його 27 країн-членів. Наразі уряд прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана блокує його, посилаючись на велику залежність від російської нафти. Ембарго буде рівносильне «ядерній бомбі, скинутій на угорську економіку», заявляв Орбан.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні