Категорія
Новини
Дата

ЄС схвалив шостий пакет санкцій з частковим нафтовим ембарго. Заборона охопить понад дві третини імпорту

Лідери ЄС домовилися на саміті в Брюсселі про часткове ембарго на постачання російської нафти, повідомив голова Європейської ради Шарль Мішель у Twitter. Під санкції потраплять понад дві третини імпорту нафти з РФ.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Ембарго ЄС «негайно охопить понад дві третини імпорту нафти з Росії». Заборона поки що не стосується постачання нафти трубопроводами, уточнив він. 
  • Пакет також передбачає заборону страхування, повʼязаного з доставкою нафти до третіх країн.
  • Це фактично скоротить близько 90% імпорту нафти з Росії в ЄС до кінця року, зазначила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.
  • Лідери країн ЄС також домовилися відключити найбільший російський банк – Сбербанк – від системи SWIFT. 
  • Також ЄС вирішив заборонити мовлення на території країн блоку трьох російських державних телеканалів.

Ключова цитата

«Я рада, що лідери в принципі домовилися про шостий пакет санкцій. Це важливий крок уперед… Ми домовилися про те, щоб якнайшвидше покінчити із залежністю від російського газу, нафти та вугілля», – написала Урсула фон дер Ляен.

Як вплине часткове нафтове ембарго на РФ

  • Припинення поставок нафти через північну гілку нафтопроводу «Дружба» до Польщі та Німеччини призведе до скорочення на $12 млрд, підрахував Bloomberg. Ще $10 млрд Росія втратить від заборони на морський експорт нафти. РФ й надалі зароблятиме близько $6 млрд на експорті до Угорщини, Словаччини та Чехії через південну гілку «Дружби».
  • РФ постачала близько 720 000 барелів сирої нафти на день на європейські НПЗ своїм магістральним трубопроводом у 2021 році. Ще 1,57 млн барелів на день вирушали до ЄС із балтійських, чорноморських та арктичних портів, пише Bloomberg.
  • РФ має дуже затратний морський експорт нафти в Азію й дуже чутлива до будь-яких проблем з трубопровідним експортом, вважає Андрій Нестерук, глава департаменту стратегії лондонського Фінтех стартапу Finteum. 
  • «Додаткове зниження експорту змусить зменшувати видобуток на цілком нормальних свердловинах, що для російських свердловин величезна проблема», – зазначає він. 
  • За словами Нестерука, найважливіша південна гілка «Дружби» йде через Україну, тому Росія матиме дуже неприємну для неї залежність від України.
  • «Росія теоретично зможе перенаправити нафту в інші регіони, але ціною найдорожчої у світі логістики й не відразу. ЄС же отримає значно менше подорожчання логістики. При цьому залежність Росії від України щодо нафтопроводу різко зростає», – зазначив Нестерук.

Контекст

Єврокомісія розробила оновлений проєкт шостого пакету санкцій у відповідь на війну в Україні. Запровадження санкцій ЄС потребувало схвалення всіх його 27 країн-членів. Проте, уряд премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана блокував його, посилаючись на велику залежність від російської нафти.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявляв, що для відмови від нафти з Росії країні потрібно €700–750 млн. Потім він сказав, що відмова від російської нафти коштуватиме вже €15–18 млрд і відбуватиметься впродовж пʼяти років. 

За словами Орбана, Угорщина підтримає ембарго, якщо з-під його дії будуть виключені трубопроводи і якщо Будапешт матиме гарантію на отримання цієї нафти навіть у разі «нещасного випадку» на трубопроводі, який проходить через Україну.

Напередодні стало відомо, що ЄС прибрав із шостого пакета санкцій заборону імпорту нафти трубопроводами. Виключити з ембарго постачання нафти трубопроводом «Дружба» було запропоновано, щоб дати Угорщині, Чехії, Словаччині та іншим країнам, які не мають виходу до моря, адаптуватися до заборони.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні