В Естонії затримали підозрюваних у шахрайстві з криптовалютою на $575 млн /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

В Естонії затримали підозрюваних у шахрайстві з криптовалютою на $575 млн

Getty Images

Двох громадян Естонії заарештували в Таллінні за звинуваченням в ймовірній причетності до шахрайства з криптовалютою на суму $575 млн і змові з метою відмивання грошей, повідомило міністерство юстиції США, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Сергій Потапенко та Іван Туригін обдурили сотні тисяч жертв, вони закликали їх укладати шахрайські контракти на оренду обладнання з сервісом майнингу криптовалют під назвою HashFlare та спонукали інвестувати в банк віртуальної валюти Polybius Bank, який насправді не був банком та не виплачував обіцяні дивіденди. 
  • За даними американського міністерства юстиції, потерпілі заплатили компаніям Потапенко та Туригіна понад $575 млн, після чого вони обидва використовували підставні компанії для відмивання доходів від шахрайства та купівлі нерухомості та розкішних автомобілів.
  • За інформацією відомства, у схемі були задіяні не менше 75 обʼєктів нерухомості, шість розкішних автомобілів, криптовалютні гаманці та тисячі машин для майнінгу криптовалюти. 
  • Справа розслідувалася ФБР.

Контекст

Світ захлеснула хвиля шахрайства з криптовалютами, за минулий рік обсяг фроду зріс на 80%. Суми, які злочинці обманом змушують платити кожну свою жертву, порівняно невеликі. Але один аферист може охопити одразу кілька країн і десятки людей. 

Криптозлочинці займаються невеликими аферами, але охоплюють безліч жертв у різних країнах. «Злочинці використовують ефект масштабу, – каже директор колекторської компанії Grant Thornton Кармел Кінг. – Вони залишаються нижчими за радари органів правопорядку в різних країнах, оскільки сума, вкрадена у кожного окремого користувача, невелика».

У жовтні гендиректор криптобіржі Binance Чанпен Чжао повідомив про хакерську атаку на біржу. Хакери атакували міст між блокчейнами та викрали близько $100 млн у валюті Binance Coin (BNB), пише Business Insider. Проблему вдалося вирішити.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні