Категорія
Новини
Дата

В НБУ не бачать передумов для відмови від фіксованого курсу. Конкретних дат немає – Шевченко

1 хв читання

Національний банк України зможе повернутися до вільного обмінного курсу після стабілізації експорту та визначеності щодо військових дій. Про це у коментарі ЕП повідомив голова НБУ Кирило Шевченко.

Ключові факти

  • Повернення до ринкового курсоутворення можливе лише за настання низки передумов: відновлення стійкої пропозиції іноземної валюти на ринку, зниження схильності до конвертації заощаджень у іноземну валюту та послаблення мотивів для виведення капіталу, зазначив Шевченко.
  • Наразі політика фіксованого валютного курсу має більше переваг, ніж недоліків, тому Нацбанк й надалі триматиме офіційний курс долара на рівні 29,25 грн, заявив голова НБУ.
  • Головними умовами для відмови від фіксованого курсу, за словами Шевченка, є: стабілізація експортних надходжень; зниження невизначеності, повʼязаної з військовими діями; активніша робота фінансового ринку, аби НБУ знову міг впливати на інфляцію через ключову ставку.

Ключова цитата

«Перехід до плаваючого курсу визначатиметься появою відповідних передумов, а не прив’язаний до якоїсь конкретної дати», – сказав Кирило Шевченко.

Контекст

У день нападу РФ на Україну, 24 лютого, Нацбанк призупинив роботу валютного ринку та зафіксував офіційний курс на рівні 29,25 грн/$. Євро, відповідно, коштує 31 грн. Задля того, щоб не допустити розквіту чорного валютного ринку, з середини квітня регулятор дозволив продаж готівкової валюти фізособам.

За даними НБУ, у квітні готівкові долари коштували в середньому 31,13 грн/$, євро – 33,56 грн/€. $4 млрд, які Нацбанк витратив за два місяці на підтримку курсу, не стримали подальшої девальвації.

Повернення до ринкового курсоутворення закріплено рішенням НБУ в основних засадах політики на час воєнного стану.

На чорному ринку курс долара 19 травня зріс на 0,8–1,35 грн. 20 травня середній курс купівлі долара становив 35,4 грн, середній курс продажу – 36,3 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні