Громадську організацію «Центр громадянських свобод» заснували лідери правозахисних організацій з дев’яти пострадянських країн у 2007 році. Її очолює правозахисниця Олександра Матвійчук. /з особистого архіву
Категорія
Новини
Дата

Правозахисники з України отримали Нобелівську премію миру (разом з росіянами та білорусами). Хто вони такі

2 хв читання

Громадську організацію «Центр громадянських свобод» заснували лідери правозахисних організацій з дев’яти пострадянських країн у 2007 році. Її очолює правозахисниця Олександра Матвійчук. Фото з особистого архіву

Нобелівську премію миру 2022 року присуджено білоруському правозахиснику Алесю Біляцькому, російській правозахисній організації «Меморіал» і українській правозахисній організації «Центр громадянських свобод». Оголошення лауреатів відбулося сьогодні у норвезькому Осло.

Ключові факти

  • Лауреати Нобелівської премії миру 2022 року представляють громадянське суспільство у своїх країнах, заявили в Нобелівському комітеті.
  • «Протягом багатьох років вони відстоювали право критикувати владу та захищати основні права громадян. Вони доклали значних зусиль для документування військових злочинів, порушень прав людини та зловживань владою. Всі разом вони демонструють значущість громадянського суспільства для миру та демократії», – йдеться у заяві комітету.
  • Громадську організацію «Центр громадянських свобод» заснували лідери правозахисних організацій з дев’яти пострадянських країн у 2007 році. Її очолює правозахисниця Олександра Матвійчук.
  • Спершу Центр громадянських свобод проводив міжнародні правозахисні школи. У 2013 заснував ініціативу OZON, яка збирає групи для громадського контролю за правоохоронними органами, судами та органами місцевого самоврядування у різних областях України.  
  • Центр відомий своєю ініціативою Євромайдан SOS, що займається моніторингом «Справ Майдану». Йдеться про кримінальні справи проти винних у насильницьких діях, викраденнях і вбивствах активістів у різних регіонах України. Представники організації також займались передачею свідчень до Міжнародного кримінального суду про злочини проти людяності, вчинені під час Євромайдану.   
  • Впродовж 2013-2014 років Центр брав участь в мобільних моніторингових групах в Криму і на Донбасі. 
  • У 2018-му Центр громадянських свобод запустив кампанію #SaveOlegSentsov, щоб звільнити українського режисера з російського полону. Розголос сягнув таких масштабів, що на сайті Білого дому петицію про підтримку незаконно ув’язненого Сенцова підписали понад 100 000 людей. 
  • Після початку повномасштабного вторгнення Росії Центр громадянських свобод долучився до виявлення та документування військових злочинів Росії проти цивільного населення України.  

Нобелівська премія миру присуджується Нобелівським комітетом в Осло особам та гуманітарним організаціям, які зробили важливий внесок у справу зміцнення миру. Вручається із 1901 року.

За цей час Нобелівську премію миру було присуджено 109 особам та 25 організаціям.

При врученні премії відомі лише імена лауреатів. Усі інші номінанти та думки членів Нобелівського комітету офіційно не розголошуються та тримаються в секреті протягом 50 років.

Контекст

Раніше багато букмекерів називали президента України Володимира Зеленського фаворитом на отримання Нобелівської премії миру. Зокрема, відома букмекерська контора Nicerodds віддавала перемогу Зеленському, на другому місці – лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська, на третьому – народ України. 

Директор інституту дослідження проблем миру в Осло (Норвегія) Генрік Урдалл в коментарі Reuters заявляв, що можливе і «несподіване рішення». За його словами, лауреатами можуть стати представники опозиції з РФ чи Білорусі: Світлана Тихановська або Олексій Навальний. Обоє критикували дії Росії в Україні та є твердими прихильниками ненасильства і демократії, зазначив Урдалл.

В 2021 році Нобелівську премію миру присудили головному редактору російського видання «Новая газета» Дмитру Муратову, а також філіппінський та американській журналістці Марії Рессі «за їхні зусилля щодо захисту свободи вираження поглядів».

У червні 2022 року головний редактор «Нової газети» продав свою нобелівську медаль на аукціоні за $103,5 млн. Виручені гроші було передано ЮНІСЕФ для допомоги українським дітям-переселенцям.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні