Категорія
Новини
Дата

Під час відбиття російського ракетного удару в Україні розбився винищувач F-16 – Генштаб

1 хв читання

Один з українських винищувачів F-16 розбився під час катастрофи. Літак брав участь у відбитті масованої ракетної атаки РФ вранці 26 серпня, заявила пресслужба Генштабу ЗСУ. Пілот загинув. Раніше про це повідомило видання The Wall Street Journal із посиланням на анонімного американського посадовця. Україна отримала ці багатофункціональні літаки лише наприкінці липня.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • «В ході повітряного бою літаки F-16 продемонстрували свою високу ефективність, бортовим озброєнням було збито чотири крилатих ракети ворога. Під час заходу на наступну ціль з одним із літаків був втрачений звʼязок. Як зʼясувалося пізніше, літак зазнав катастрофи, льотчик загинув. Для зʼясування причин аварії призначена спеціальна комісія МОУ, яка працює в районі падіння літака», – йдеться у заяві пресслужби Генштабу.
  • Раніше про катастрофу F-16 26 серпня 2024-го написало видання WSJ, посилаючись на анонімного посадовця США.
  • Загалом до України прибуло шість винищувачів F-16. Повітряні сили ЗСУ мають шість пілотів, навчених керувати ними, повідомив інший співрозмовник видання. Попри те, що інцидент стався під час російської атаки, винищувач не був збитий ворожим вогнем. Авіакатастрофа могла статися внаслідок помилки пілота, свідчать попередні дані WSJ.
  • Увечері 29 серпня тези WSJ підтвердила британська агенція Reuters із посиланням на анонімного представника Міноборони США. Станом на 19:40 29 серпня українська сторона офіційно не підтверджувала факт потрапляння винищувача у катастрофу.
  • Знищення винищувача співпадає з датою загибелі льотчика Повітряних сил ЗСУ Олексія Меся, про що повідомила пресслужба Повітряного командування «Захід» у Facebook увечері 29 серпня. «26 серпня під час відбиття російського масованого комбінованого ракетно-авіаційного удару він знищив три російські крилаті ракети та один ударний БПЛА», – йдеться у повідомленні.

Контекст

F-16 – це багатофункціональний винищувач четвертого покоління. Перший політ відбувся ще у 1974-му. Літак добре піддається модернізації, тому за 50 років вийшло безліч його модифікацій.

Нові версії F-16 можуть експлуатуватися до 2060-го, декларує виробник Lockheed Martin. Це найпоширеніший бойовий літак у світі. З моменту появи було виготовлено понад 4600 одиниць, зазначала компанія у 2018-му. На початок 2024-го на активній службі перебувають 2145 бортів, або 15% від усіх бойових літаків у світі, за оцінкою Flight Global.

31 липня 2024-го перша партія винищувачів F-16 від союзників НАТО прибула в Україну, писав Bloomberg. Крайній термін передачі американських військових літаків було встановлено на кінець липня, говорили джерела видання. Точна кількість переданих літаків не оголошувалася. Передача літаків була ускладнена затримками, питаннями щодо запасних частин і мовним барʼєром між українськими пілотами та їхніми іноземними інструкторами. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд