Категорія
Новини
Дата

Україна отримала першу партію винищувачів F-16 – Bloomberg

1 хв читання

Перша партія винищувачів F-16 від союзників НАТО прибула в Україну, пише Bloomberg. Крайній термін передачі американських військових літаків було встановлено на кінець цього місяця, і його дотримали, кажуть джерела. 

Передача бойових літаків є довгоочікуваним кроком, який може підвищити здатність України відбивати атаки Росії. 

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • За словами джерел, поки неясно, чи зможуть українські льотчики, які протягом останніх місяців тренувалися разом зі своїми західними союзниками, негайно розпочати використання бойових літаків, чи цей процес займе більше часу.
  • Наразі точна кількість переданих літаків не оголошується, за словами джерела, вона невелика.
  • Передача літаків була ускладнена затримками, питаннями щодо запасних частин та мовним барʼєром між українськими пілотами та їхніми іноземними інструкторами. 
  • Також є пересторога, що в країні недостатньо злітно-посадкових смуг, а ті, що існують, вразливі для російських атак.

Контекст

Навіть якщо спочатку перекидання літаків буде незначним, згодом воно має допомогти Києву наростити потенціал, що дозволяє послабити перевагу Росії в повітрі, яка дала їй змогу атакувати енергетичну інфраструктуру України. Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

F-16 – це багатофункціональний винищувач четвертого покоління. Перший політ відбувся ще у 1974 році. Літак добре піддається модернізації, тому за 50 років вийшло безліч його модифікацій.

Нові версії F-16 можуть експлуатуватися до 2060-го, декларує виробник Lockheed Martin. Це найпоширеніший бойовий літак у світі. З моменту появи було виготовлено понад 4600 одиниць, зазначала компанія у 2018 році . На початок 2024-го на активній службі перебувають 2145 бортів, або 15% від усіх бойових літаків у світі, за оцінкою Flight Global. Детальніше про те, яку зброю до винищувачів може отримати Україна, читайте тут.

Головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський заявляв, що винищувачі F-16 посилять протиповітряну оборону України та дозволять краще працювати по наземних цілях РФ, але діятимуть на відстані щонайменше 40 км від фронту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд