Категорія
Новини
Дата

В Україні відновилося виробництво напоїв Coca-Cola, Fanta і Sprite. Їх експортують також до Молдови

Український завод виробника напоїв «Кока-кола Беверіджес» поступово відновлює роботу в селищі Велика Димерка неподалік від Броварів. «Ми плануємо до кінця травня відновити потужності на 100%», – розповідає Forbes директор з корпоративних зв’язків і сталого розвитку компанії Андрій Бублик. Уже налагоджено виробництво напоїв Coca-Cola, Fanta та Sprite. Обʼєми їхнього виробництва в компанії не повідомляють. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Виробничі лінії заводу не постраждали, але повноцінно відновити виробництво одразу не вдається через проблеми з постачанням сировини й інших компонентів. У березні на підприємстві внаслідок обстрілів була зруйнована електростанція та частково офісна будівля. Інші приміщення та склади постраждали некритично. 
  • Цифр точних збитків у компанії не називають, пояснюючи поки їх відсутністю. «Навіть якщо лінії не постраждали, то електростанція була знищена і відновлення довоєнного формату потребуватиме багатомільйонних інвестицій», – пояснює Бублик. 
  • Компанія повністю ще не відмовляється від імпорту Coca-Cola до України із Чехії та Польщі, щоб уникнути дефіциту. Але вже експортує вироблені напої до Молдови. «Постачання відновлюємо поступово, бо не можемо одночасно задовольнити потребу українського ринку», – каже Бублик. Експорт до Вірменії ще не відновлено. 

Контекст 

В Україні у Coca-Cola є підприємство, на якому до війни розливали 40 видів безалкогольних напоїв: фірмові газовані, воду, сік, холодний чай і енергетики. Серед найвідоміших – Coca‑Cola, Fanta, Schweppes. Населений пункт, де знаходиться завод, перебував під окупацією Росії. Завод не працював майже два місяці. В цей період у ритейл постачали залишки напоїв зі складів і ті, які імпортувалися з інших країн. 

До війни компанія була одним з найбільших експортерів безалкогольних напоїв. У 2020-му 6% всієї безалкоголки, що експортується з України, припадало саме на «Кока-кола Беверіджес». Частка виготовленої продукції, яку компанія експортувала у 2021-му, – 5,4%. 

Обʼєкти головного конкурента Coca-Cola – PepsiCo також призупинили роботу з 25 лютого. Це два комплекси з виробництва чіпсів, соків та напоїв на Миколаївщині. 

Молокопереробний завод у передмісті Києва відновив роботу наприкінці квітня. У портфелі PepsiCo – напій Pepsi, соки Sandora, холодний чай Lipton Ice Tea, чіпси Layʼs, дитяче харчування «Агуша» та інші товари. Зараз в Україну їх постачають із сусідніх країн. Зокрема, Pepsi – з Польщі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні