Категорія
Новини
Дата

В Україні вперше протестували запуск 5G – Мінцифри

1 хв читання

В Україні відбувся перший тестовий запуск мережі 5G, зокрема, Vodafone і Nokia організували телеміст та об’єднали Івано-Франківськ, Київ і Гельсінкі, щоб перевірити якість звʼязку, повідомляє пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

Зараз 5G працює в понад 90 країнах світу. Запуск у 2024 році пілотної версії 5G в Україні віцепремʼєр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров анонсував ще у вересні 2023 року.

Ключові факти

  • Телеміст провели на території інноваційного центру «Промприлад» в Івано-Франківську та офісі Vodafone у Києві. 
  • За словами Федорова, це одні з перших в Україні майданчиків, де 5G можна було протестувати за допомогою смартфонів і планшетів.
  • Віцепремʼєр зазначив, що тестування Vodafone та Nokia є важливим кроком до наближення технології 5G в Україні.

Контекст

Віцепремʼєр Федоров ще у вересні 2023 року анонсував запуск у 2024 році пілотної версії 5G в Україні. Обсяги передачі інформації через 5G дозволяють у режимі реального часу управляти транспортом, детально досліджувати погодні умови, це лише частина його можливого застосування. Впровадження технології 5G надасть нові можливості як для цивільного, так і для військового використання.

Водночас ризики впровадження технології 5G в Україні посилюються можливими атаками Росії на телекомунікаційну інфраструктуру. Наймасштабнішою наразі стала кібератака росіян на телеком-оператора «Київстар». А саме мобільні оператори почнуть першими впроваджувати цю технологію для масового використання. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні