Категорія
Інновації
Дата

«Армія РЕБу», Маск досі допомагає, держуправління з елементами гри, всі школярі в одній «Мрії» і перший тест 5G. Федоров розповів про плани Мінцифри на 2024 рік 

Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації, на заході «Редколегія. Саміт» /Фото Daniiar Sarsenov

Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації, на заході «Редколегія. Саміт» Фото Фото Daniiar Sarsenov

У суботу, 16 вересня, голова Міністерства цифрових трансформацій і віцепремʼєр-міністр Михайло Федоров дав публічне інтервʼю головному редактору Forbes Борису Давиденку під час заходу «Редколегія. Саміт». У фокусі розмови – цілі міністерства на 2024 рік. Федоров зміг здивувати, анонсувавши «Дію» для держслужбовців, тестовий запуск 5G, посилання радіоелектронної боротьби (РЕБ) і цифровізацію освіти. Forbes обрав головне з розмови.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Зараз Мінцифри формує нові цілі. Важливий напрямок – трансформація державного управління. Ми не пишемо закони та не ухвалюємо постанови. Підійшли більш креативно – через технології. 

Продукт на бета-тестуванні Мінцифри – «Дія Office». Це новий етап розвитку «Дії». Він починається з держслужби. Потім, можливо, дійде до інших сфер. Наприклад, «Дія Military». 

Система буде розуміти, що ви держслужбовець. Так зʼявиться окремий профіль в «Дії», специфічні послуги та можливості. Наприклад, зробити опитування всередині міністерства, запропонувати ідеї, нагородити колегу. Також у сервіс інтегровано Google Workspace. 

Інша функція – взяти відгул, відпустку або лікарняний в кілька кліків. Велика кількість міністерств захочуть мати такий продукт. Це дозволить оптимізувати 10–20% робочих процесів. Міністерства почнуть бачити, що зʼявляється ефективність, час, зайві гроші, які можна інвестувати в нових людей, збільшувати людям заробітні плати тощо. 

Ми хочемо зробити наступні цілі Мінцифри в застосунку – публічними. У вас [не держслужбовців] не буде функціоналу держслужбовця, але ви зможете подивитися цілі міністерства, хто за що відповідає та скільки грошей витрачає. 

Наступного тижня Мінцифри вже почне працювати з продуктом. Думаю, захоче доєднатися МОЗ, Мінінфраструктури та Мінекономіки. Це технологічна магія, яка призведе до результату. 

Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації

Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації на заході «Редколегія. Саміт»

Плани на «Мрію» Федорова

Зараз займаємося перезавантаженням Міністерства освіти: новий міністр та команда. Вже сформована стратегія – працюємо над «Мрією». Вірю, що цей продукт буде мати авдиторію більшу, а ніж «Дія». 

«Мрія» – для всіх. Люди навчаються протягом всього життя. Це закладено у філософію застосунку. Для держави – можливість у режимі реального часу дивитися, як працює система освіти. 

Продукт повʼязаний із реформою. Відбуватимуться зміни у зарплаті й у структурі робочого часу вчителя. Зʼявиться оплачуваний час на надання фідбеку, консультацій батьків та дітей.

Учні отримуватимуть оцінки, бачитимуть фідбек від вчителя. Батьки – прогрес дитини, чи прийшла вона в школу, чи знаходиться у бомбосховищі. Ми впроваджуємо новий інструмент оцінювання. Ви будете бачити сильні сторони дитини. 

Наприклад, дитина протягом чотирьох місяців отримує високий бал з математики. Їй зможуть запропонувати участь в олімпіаді або грант.

Нам потрібно змінювати систему освіти. Якщо ми хочемо побудувати країну з високим ВВП, потрібна інша освіта. Наприклад, зʼявився чат ChatGPT чи інша технологія, треба заохотити вчителів розробити курс і розповісти дітям, що це таке і які є можливості. Щоби вони генерували нові ідеї, можливо і стартапи. 

У світі на рівні держави немає подібного продукту, ми проаналізували. Схожий продукт починає генерувати Південна Корея. Держава також ухвалила стратегію цифровізації освіти з подібним продуктом. 

Запуск проєкту планується наприкінці 2023-го для перших кількох десятків шкіл. До кінця 2024 року хочемо, аби так працювало 100% шкіл. Вже готові мокапи, архітектура, починаємо кодити. З фінансуванням допомагають донори. Мінцифри завжди починає проєкти без державних коштів.

Борис Давиденко, головний редактор Forbes Ukraine

Борис Давиденко, головний редактор Forbes Ukraine на заході «Редколегія. Саміт»

Запуск пілотної версії 5G 

Зараз працюємо над 5G, ведемо перемовини з однією компанією. Сподіваюсь, пілотний запуск буде вже у наступному році. Також працюємо над поліпшенням 4G. Під час повномасштабної війни багато обладнання переміщено для посилення певних регіонів. Протягом останнього року погіршувався зв’язок. Проте ситуація змінюється. 

Маск і робота Starlink в Україні

Ілон Маск допомагав та допомагає. Завжди є ризик, що будь-який партнер може перестати допомагати. Коли потрібно було, він зробив необхідні кроки. Серед всіх власників приватних компаній Маск зробив найбільший внесок у майбутню перемогу України.

Ми не знаємо, що було б без супутникового звʼязку. Уявіть, що зараз взагалі немає звʼязку. У військових немає мережі 4G та 3G. Радіозв’язок у рації перехоплюється росіянами швидко. Так ми б і жили, якби не Маск. Starlink не так просто купити в масштабі. Мінцифри привезло близько 42 000 штук. Всього їх на 1–2% більше. 

Ще більше БПЛА

Ціль на наступний рік – забезпечити повністю всі сили оборони, достатньою кількістю БПЛА. У 2023-му ми збільшили виробництво дронів у 120-140 разів. Проте, це не значить, що ми – супер. Це значить, що було мало. 

Проте є інша проблема – російська РЕБ. Якщо у цьому році ми робили «Армію дронів», то у наступному зробимо «Армію РЕБа». Тут робимо те саме, що й з дронами. Робимо дзвінки-зустрічі з усіма виробниками, досліджуємо, що потрібно військовим, створюємо доктрину застосування РЕБу. Важливо впроваджувати стандарти НАТО. Масштабування БПЛА без протидії РЕБу та без власного РЕБу не даватиме такого результату. 

Близько 90 українських компаній вже виготовляють понад 100 дронів на місяць. Всього – на ринку близько 230 виробників. У найближчі місяці дронів буде більше. Проте й в росіян стає більше дронів та РЕБу. Це новий етап війни. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні