Категорія
Новини
Дата

В Україну доставили першу вакцину від COVID-19

1 хв читання

Перша партія вакцини прибула з Індії в Україну. Вантажний літак доставив 500 000 доз Oxford/AstraZeneca (CoviShield), повідомив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Ключові факти

  • Вакцину одразу відправлять у регіони, аби почати щеплення згідно з першим етапом вакцинації.
  • Кількості доз вистачить на щеплення проти COVID-19 для 250 000 осіб, пише Українська правда.
  • Вакцину Oxford/AstraZeneca (Covishield) було зареєстровано в Україні 22 лютого.
  • Ефективність вакцини AstraZeneca коливається від 62% до 90% залежно від дозування.
  • На першому етапі в Україні вакцинують медиків та працівників мобільних бригад із вакцинації, а також мешканців будинків для людей похилого віку і військових на фронті.

Контекст

19 лютого Степанов вилетів до Індії, аби проконтролювати відправлення до України вакцин AstraZeneca, які виробляють за ліцензійними угодами на потужностях Serum Institute (Індія) для індійського ринку.

Влітку 2020 року британсько-шведська компанія AstraZeneca та Індійський інститут вакцин підписали угоду про виробництво вакцини, аби «допомогти країнам з низьким і середнім рівнем доходу». Перші дози індійської вакцини вже отримали Бутан, Мальдіви, Непал, Бангладеш і М'янма.

Загалом, у рамках програми COVAX Україна має отримати від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин Oxford/AstraZeneca у І-ІІ кварталі 2021 року. На початку березня має прибути вакцина Pfizer. Також Україна очікує на поставку 15 млн доз американської вакцини NovaVax.

Раніше уряд затвердив Дорожню карту на 2021–2022 роки, за якою упродовж двох років планується вакцинувати проти COVID-19 не менше 50% населення України. 

Цікавий факт

Німецькі медики відмовляються від вакцини Oxford/AstraZeneca, пише DW. Через недостатню кількість даних Швейцарія 3 лютого відклала реєстрацію оксфордської вакцини. До того ж було повідомлення з Південної Африки, що цей препарат може погано захищати від місцевої мутації коронавірусу, яка вже дісталася Європи. Водночас у Великій Британії вакцина AstraZeneca посідає центральну роль у масовому щепленні населення.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні