Категорія
Новини
Дата

ВАКС вперше ухвалив рішення про виплату винагороди викривачу корупції. «Позаштатний агент НАБУ» отримає 13,3 млн грн

Вищий антикорупційний суд вперше ухвалив рішення про виплату винагороди викривачу корупції у сумі близько 13,3 млн грн. Про це йдеться у повідомленні на сайті суду. В НАЗК назвали таке рішення «історичною подією». Виплату отримає «позаштатний агент НАБУ» Євген Шевченко, який у 2020 році викрив спробу підкупу за $6 млн очільника САП.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У рішенні ВАКС, зокрема, йдеться про виплату винагороди викривачу, яка становить майже 13,3 млн, «що є першим позитивним рішенням», наголосили в НАЗК.
  • Рішення про виплату винагороди викривачу НАЗК називає «історичною подією», яка «фундаментально закріплює формування культури викриття в Україні та стимулює викривачів повідомляти про факти корупції, які їм вдалося зафіксувати».
  • Винагороду викривачу виплачуватимуть за рахунок коштів держбюджету України органи державного казначейства за процедурою безспірного списання.
  • Винагороду отримає викривач Євген Шевченко, якого ще називають «позаштатним агентом НАБУ». «Колегія суддів у складі Віктора Маслова, Ігоря Строгого та Лесі Федорак, ухвалила рішення про те, що роль викривача в цьому кримінальному провадженні є вирішальною і, відповідно до ст. 53-7 Закону «Про запобігання корупції», надала мені право на отримання винагороди у сумі 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину», – написав Шевченко на своїй сторінці у Facebook. 
  • Він уточнив, що чинне законодавство дещо обмежує максимальний розмір винагороди, й, крім того, фіксує її не у валюті хабаря (розмір якого становив $5 млн), а у гривні. 
  • «Враховуючи, що викриття злочину відбулося три роки тому і курс за цей час суттєво просів, то у підсумку я маю отримати не $500 000, а «лише» $350 000 (13,3 млн грн), що, звісно, теж дуже непогано:)», – зазначив Шевченко.
  • Ще $1 млн нібито був призначений для посередників. «Під час арешту фігурантів справи, був вилучений ще один мільйон доларів – шостий – який Ільяшенко планував залишити собі в якості оплати послуг за посередництво. Даний епізод кваліфіковано як «шахрайство» і з цього мільйона доларів я, як викривач, додаткові $100 000 не отримав, оскільки законом винагорода передбачена лише за корупційні злочини, а шахрайство до їхнього переліку не входить», – пояснив Шевченко.

Контекст

У червні 2020 року затримані колишня керівниця одного з департаментів ДФС України Олена Мазурова, колишній перший заступник начальника ГУ ДПС у Києві Микола Ілляшенко та Андрій Кіча – один із керівників групи компаній, яку повʼязували з ексміністром екології Миколою Злочевським.

Їх затримали після передачі $5 млн, які призначалися керівникові САП Назару Холодницькому. Слідство заявляло, що у нього хотіли «купити» зняття підозри зі Злочевського у справі про розкрадання стабілізаційного кредиту Реал Банку.

Пізніше, в липні 2020 року, підозру заочно отримав і сам Злочевський.

2 жовтня судді ВАКС затвердили угоду між прокурором САП і колишнім першим заступником начальника ГУ ДПС у Києві Ільяшенком.

Обвинувачений визнав себе винним у шахрайстві та співучасті надання хабаря. Ільяшенку призначили 5 років умовно без конфіскації майна. Також він заплатить 50 млн грн на «Армію дронів». Щоб сплатити ці кошти, Ільяшенко начебто взяв кредит у банку, тому продаватиме нерухомість, щоб погасити борг. Суд скасував арешт із 1/2 будинку, 1/2 квартири в столиці, землі та нежитлових приміщень.

Як зазначили в ЦПК, усі четверо фігурантів справи визнали свою провину: Олена Мазурова отримала свій умовний вирок ще у 2021 році, а взамін погодилася дати викривальні покази на інших обвинувачених. У 2023 році на угоду пішли адвокат Андрій Кіча та ексміністр Микола Злочевський.

За умовами угод, Кіча, Злочевський та Ільяшенко на трьох сплатили 680 млн грн на дрони для військових, а Злочевський також додатково надав благодійної допомоги для армії на 160 млн грн. Сам хабар у $6 млн ще у квітні 2022 року за рішенням суду передали ССО.

«У результаті всі обвинувачені отримали обвинувальні вироки та судимості, але ніхто не сів до в’язниці. Водночас справа принесла близько 1 млрд грн на потреби військових», – зазначили в ЦПК.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні