Категорія
Новини
Дата

«Верес» залучив понад 35 млн грн в ході першого IPO футбольного клубу в Україні

Рівненський футбольний клуб «Верес» у перший день первинного публічного розміщення акцій, 12 квітня, залучив 35,79 млн грн. Акції у вільному обігу торгуються на біржі ПФТС.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Відповідно до проспекту емісії, розміщення відбуватиметься з 12 квітня 2021-го до 1 березня 2022 року.
  • Наразі папери торгуються за номіналом 100 грн за акцію, однак вартість може змінюватися залежно від балансу попиту і пропозиції.
  • Загалом з акціями клубу укладено 10 контрактів, свідчать результати торгів на фондовій біржі ПФТС.
  • Залежно від суми вкладень для акціонерів передбачено чотири рівні преференцій.
  • Після завершення IPO буде сформовано нову наглядову раду з-поміж акціонерів. Вони матимуть доступ до документів і впливатимуть на ухвалення ключових рішень клубу.

Контекст

На початку березня Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила проспект акцій клубу «Верес» вартістю 50 млн грн. Отримані кошти «Верес» планує направити на будівництво спортивно-тренувальної бази для команди та на розвиток дитячо-юнацької спортивної школи.

У світі футбольні клуби вже давно почали виходити на біржі. За даними Forbes, 2020 року на європейських біржах продавалися акції 22 футбольних клубів. Зокрема, амстердамського AFC Ajax, німецького Borussia Dortmund, італійського Juventus FC і англійського Manchester United FC. Також планує провести первинне публічне розміщення акцій на біржі Euronext у Брюсселі бельгійська команда Club Brugge NV.

З моменту незалежності України вихід на IPO здійснили 28 компаній із базовими українськими активами, пише InVenture. Першопрохідцем стала «Укрпродукт» 2005 року, залучивши $11 млн. У тому ж році на IPO вийшли ще дві – The Ukraine Opportunity Trust і «XXI Вік» зі сфери фінансових послуг та нерухомості відповідно. Наразі останнім роком успішного виходу компаній із базовими українськими активами на IPO став 2013-й.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні