Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада має ухвалити закон про лобізм до кінця січня 2024 року – НАЗК

Верховна Рада у січні наступного року має прийняти законопроєкт про доброчесне лобіювання та адвокацію. Якщо документ не ухвалять, це може сповільнити процес вступу України до ЄС. Про це в інтервʼю Forbes розповів голова НАЗК Олександр Новіков, який брав участь у підготовці законопроєкту.

Ключові факти

  • Документ має легалізувати ринок лобізму в України. Згідно з законопроєктом, будь-який бізнес або бізнес-асоціації зможуть укладати контракти з лобістами для просування своїх інтересів, розповів Новіков. Виняток – користуватися послугами лобістів не зможе бізнес, клієнтом, бенефіціаром або власником якого є громадянин РФ чи Білорусі.
  • У разі прийняття законопроєкту, лобісти зможуть брати участь у підготовці та написанні законопроєктів, додав очільник НАЗК. «Документом передбачаються зміни у регламенті Верховної Ради – лобісти можуть стати співавторами проєктів нормативно-правових актів, їх також повинні обов’язково запрошувати на засідання комітетів парламенту», – додає Новіков. 
  • Також має зʼявитися реєстр лобістів. «Плануємо його створити на базі платформи для розгортання державних реєстрів, яку розробила команда Мінцифри», – пояснює Новіков. З моменту прийняття закону потрібно чотири місяці для розгортання реєстру, додає він. Реєстр буде публічним. Для лобістів реєстрація обовʼязкова. 
  • Для лобістів, які не зареєструвалися в реєстрі, передбачений штраф – 5400 грн. Відповідальність застосовуватиметься до порушників тільки через рік після набрання чинності документом, каже Новіков.
  • Окрім лобістів, законопроєкт має врегулювати питання адвокації, якою займаються громадські організації (ГО). На відміну від лобізму, метою адвокації не є отримання прибутку, пояснив Новіков. Джерелом фінансування адвокації можуть бути, наприклад, гранти від міжнародних партнерів. На відміну від лобістів, ГО не мають подавати звітності, а реєстрація є добровільною, зазначив очільник НАЗК. 

Контекст 

НАЗК 1 грудня передало до Кабміну законопроєкт про доброчесне лобіювання та адвокацію, зареєструвати закон мають вже цього тижня. Документ – одна з вимог вступу України до Європейського союзу

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні