Олексій Соболев /з особистого архіву
Категорія
Гроші
Дата

«Іноді політичної волі на зміни більше, ніж ідей». Олексій Соболев з Мінекономіки про план реформ України та €50 млрд від ЄС. Коли та як він запрацює

Олексій Соболев Фото з особистого архіву

Заступник міністра економіки Олексій Соболев – гість проєкту Business Breakfast від Forbes. Одне з його ключових завдань зараз – підготовка великого урядового плану реформ, під який ЄС має виділити €50 млрд на найближчі чотири роки. Коли Мінекономіки представить план, з чого він складатиметься, від чого залежатиме фінансування та головне – чи є у діючої влади політична воля його впроваджувати?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Коли запрацює програма ЄС Ukraine Facility на €50 млрд

Це документ, який по своїх завданнях, схожий на меморандум МВФ. Чи ви бачили меморандум МВФ до того, як він був підписаний? Ні. Але те, що ми робимо зараз, відрізняється.

Ми створили секторальні групи з бізнесом для того, щоб зрозуміти, що він може зробити за наступні 4 роки. Таких груп більше 10, а їхніх учасників – понад 500. У нас було чотири великі етапи консультацій Із громадськістю, протягом яких 100 організацій надали свої пропозиції (приблизно 150). Десь половина з них – так чи інакше інтегрована в наші перемовини з європейцями.

Стосовно драфту самого плану – він готується і постійно змінюється. Як ви знаєте, Європа ще досі не проголосувала за регламент по Ukraine Facility.

Ми сподіваємося, що європейці зроблять це в середині грудня або у січні. Лише після голосування ми зможемо офіційно презентувати їм план. На його розгляд піде кілька тижнів.

Після буде створено графік платежіві з бенчмарками на кожен квартал. У кінці кожного — їх перевіряютимуть, і ми отримуватимемо гроші за ту кількість реформ, яку імплементували за визначений період.  

Про структуру плану України та перелік реформ

Це план України, а не Європи. Але це не всеосяжна стратегія, план охоплює приблизно десяту частину міжнародних зобовʼязань, які Україна взяла на себе для євроінтеграції.

Перша частина плану – макроопис різних сценаріїв економічного зростання країни, який ми розробили спільно з Нацбанком та КШЕ. Далі тут є два блоки реформ. У першому прописані основні речі, повʼязані з євроінтеграцією та покращенням держуправління, правосуддя, боротьба з корупцією. У другому – економічні реформи: питання людського капіталу, покращення бізнес-середовища, фінансових ринків та децентралізації.

У першому прописані основні речі, повʼязані з євроінтеграцією, у другому – реформи управління державними фінансами, які повинні навчити нас жити на ті кошти, які ми збираємо самостійно.

Наступні два блоки стосуються судової реформи, боротьби з корупцією і відмиванням грошей. Ще один блок торкається економічних реформ і підіймає питання людського капіталу, реінтеграції внутрішньопереміщених осіб, ветеранів та людей з інвалідністю. Далі – трансформація держсектору і покращення бізнес-середовища.

У заключній частині плану ми описуємо шість секторів (енергетика, агро, транспорт та логістика, критичні матеріали, переробна промисловість та IT), які можуть забезпечити додаткове зростання української економіки через свій значний розмір і макровплив. Ми визначили їх разом в консультаціях з ЄС, експертами та бізнесом в секторальних групах.

«Іноді політичної волі на зміни більше, ніж ідей». Олексій Соболев з Мінекономіки про план реформ України та €50 млрд від ЄС. Коли та як він запрацює /Фото 1

Як на план України впливають сценарії війни 

Базовий прогноз від нас і МВФ – бойові дії ще триватимуть наступного року. На 2025 їх вже не передбачено. До речі, особливістю документа є відсутність у ньому фінансування оборонного сектору. На нього виділятимуться окремі кошти.

На жаль, це вимога Єврокомісії, яка збирається нам надати ці €50 млрд. 

Як працюватиме механізм страхування, на які ЄС виділяє €8 млрд

Це спеціально зарезервований рядок в бюджеті Євросоюзу. Кошти призначено для стимулювання інвестицій в Україну міжнародних фінансових організацій у ті сектори, які ми згадуємо в описовій частині плану. Серед них KfW, EBRD, Світовий банк та інші. Усі вони матимуть доступ до цих €8 млрд. Це грант, який Україні повертати не треба.

Ці кошти можуть перетворитись на €30-40 млрд інвестицій. Як саме функціонуватиме цей інструмент? Уявіть, що ви приходите в умовний EBRD і кажете: «Мені потрібно 20 млн на сонячні електростанції». EBRD каже: «Ми можемо вам видати цей кредит на наступні 10 років під ставку 10%», але потім заглядає в план, де написано, що зелена енергетика – стратегічний напрям для України. І згодом каже ЄС: «У нас є пул проєктів зеленої енергетики. Будь ласка, виділіть мені частину грошей з цих 8 млрд на покриття цих відсотків».

І так ви отримуєте кредит не під 10%, а під 5%. 

Про прогрес в дерегуляції

Протягом цього року спільно з іншими міністерствами та громадськими активістами ми виявили, що чверть або близько 250 усіх дозволів та довідок, які видає держава, потрібно скасувати. 60 ми вже скасували.

Наступного року плануємо продовжити їх анульовувати, щоб вам більше не довелось брати папірці, які не мають сенсу. Всі інші ліцензії (приблизно 540) відправляються на реінжиніринг і цифровізацію. Це по-перше. А по-друге, уряд зараз переосмислює всі інспекції, які проводяться в країні. 30 органів займаються проведенням 80 різних перевірок.

Про проблему в державній службі

Велика складність у тому, що лише держава в змозі захистити нас від Росії та її ракет. Ні бізнес, ні громадянське суспільство не зможуть закупити Patriot. Тому нам потрібно посилювати її вже зараз, аби вона мала достатньо грошей і витрачала їх ефективно та прозоро.

Щодо державної служби, то зважаючи на наші високі витрати на оборону, нам слід зрозуміти, в яких секторах державного управління краще мати зарплати близькими до ринку, щоб туди могли прийти більш кваліфіковані люди та якнайшвидше посилити здатність України протистояти агресорові.

Пріоритети у агросекторі

Окрім того, що це великий сектор, в якому залучено багато людей і валютної виручки, агро важливий геополітично. Ми зараз годуємо 400 млн людей. Через 10 років цілком реально, що ця сума перевалить за 600. І 600 мільйонів людей по всьому світі, яким на нас не все одно, допомагатимуть захищати Україну від Росії.

Звичайно, питання розмінування стоїть першим на порядку денному. Другим – іригація. Третім – інтеграція в ЄС. Агроринок в ЄС працює не так, як у нас. Там аграрії отримують значно більше субсидій. І, ставши державою членом, ми претендуватимемо на них, але спершу нам слід побудувати відповідну інфраструктуру, у яку європейці самі зможуть інтегруватися.

Чи є у Мінекономіки план повернення людей в Україну

Щоб повернутися,людині потрібні чотири речі: соціальна інфраструктура, інфраструктура охорони здоровʼя, житло і робоче місце. Масштаб руйнування, який Росія сюди принесла, не співставний з тими інвестиціями, які Україна отримала за останні 30 років.

Так от, нам потрібно зрозуміти, як майбутні інвестиції в нашу економіку оптимізувати, наприклад, для житла. Уряд уже запустив програму єОселя. Цього року ми плануємо видати 6000-7000 іпотек для того, щоб люди елементарно мали куди повертатися. Ми також займаємось розробкою грантових програм, призначених для відкриття власної справи. Бізнес – ідеальний механізм інтеграції тих, хто виїхав, а також реінтеграції ветеранів.

Про вирішення проблеми «маски-шоу»

Рішення дуже просте, воно вже є. Це закон про Бюро економічної безпеки, який пропонує прозорий механізм обрання голови майбутньої інституції, забезпечення доброчесності її робітників, а головне – позбавлення повноважень займатися економічними злочинами інших органів.

Про політичну волю влади проводити реформи

Я бачу дуже велику політичну волю до змін, просто тому, що вони нам конче потрібні. Буде або гірше, або ми запровадимо зміни і стане краще.

Іноді політичної волі щось змінити більше, аніж самих ідей, як саме це зробити. Тому ми закликаємо бізнес та асоціації вказувати на існуючі проблеми, а ми їх враховуватимемо і вирішуватимемо.

У розмові з Олексієм Соболевим брали участь головний редактор Forbes Борис Давиденко та спецкореспондентка Forbes Любов Петрушко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні