Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада обмежила ставки за мікрокредитами на рівні 1%

Верховна Рада 22 листопада ухвалила закон, який передбачає обмеження максимальної ставки за мікрокредитами на рівні 1% на день. Про це свідчить інформація на сайті парламенту.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг» №9422 підтримали 255 народних депутатів.
  • Ухвалений закон передбачає впровадження показника «денна процентна ставка за споживчим кредитом», визначення порядку його розрахунку та встановлення максимального його розміру на рівні 1% на день.
  • НБУ отримає право встановлювати додаткові вимоги до складових розрахунку денної процентної ставки для уникнення недобросовісних практик розрахунку денної процентної ставки.
  • Кредитодавці будуть оцінювати кредитоспроможність клієнтів на підставі внутрішньої політики з урахуванням ризик-орієнтованого підходу.
  • Надавати кредити особам, включеним до Реєстру осіб, яким обмежено доступ до гральних закладів та/або участь в азартних іграх, буде заборонено.

Контекст

Наразі середній розмір позики в мікрофінансовій компанії становить 5000 грн з денною ставкою 2,5%. Через 14 днів, що є найбільш популярним терміном кредитування, потрібно повернути кошти на загальну суму 6750 грн. 

Нацбанк завжди отримував багато скарг на мікрофінансові компанії, писав раніше Forbes. У 2022 році ринок майже зупинився через війну, але з другого півріччя почав оживати. Відновився і ріст претензій від людей. У січні 2023-го – 581 скарга, в березні – вже 786. 

Інші причини, через які Нацбанк взявся за цей сегмент небанківських послуг, – високі процентні ставки за миттєвими кредитами, погана перевірка кредитоспроможності клієнтів, прицільна робота з вразливими верствами населення, зокрема ігроманами. 

Ці проблеми, вважають у НБУ, призводять до кредитування «по спіралі». Чим більше проблемної заборгованості, тим дорожчими стають нові кредити, і їх видається все більше. Тому для компаній «нормою» є рівень проблемного портфеля в 60–70%. 

МФО завжди перевіряють кредитоспроможність клієнтів, кажуть Forbes Холод зі «Швидко Гроші» та ексдиректор компанії Dinero Ілля Веселий. Обидва зазначили, що не знають компаній на ринку, які б не оцінювали ризики при видачі позики. «Ми видаємо кредити для того, щоби їх повертали», – говорить директор «Швидко Гроші».  

Цифра від НБУ в 60–70% проблемної заборгованості – маніпуляція, каже засновник MyCredit Роман Катеринчик. «Нормальним проблемним портфелем для ринку є 15%», – додає він. Зі 100 кредитів не повертають 15, додає Холод зі «Швидко Гроші». Стандартна методика підрахунку проблемних кредитів, на думку Холода, не підходить для мікрокредитування, бо воно має дуже короткий строк.  

Але стрибок проблемних займів у 2022 році керівники мікрокредитних організацій визнають. Причина – війна та обмеженням на примусове стягнення заборгованості.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні