Категорія
Новини
Дата

Членів наглядових рад звільнятимуть за неприбуття «невідкладно» на роботу

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №7176, який передбачає автоматичне звільнення членів наглядових рад, якщо ті не встигають приїхати на держпідприємство впродовж двох днів. Документ підтримали 286 народних депутатів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Документ розширює підстави для звільнення іноземних фахівців з наглядових рад українських державних банків та компаній.
  • Органи управління компаній та банків, у яких державі належить частка понад 50%, зобов'яжуть здійснювати моніторинг наявних та потенційних загроз нацбезпеці і створення умов для виявлення та вжиття заходів для їх нейтралізації.
  • Перелік заходів для виконання цього доручення визначатиметься за рішенням суб’єкта управління держкомпанії або банку. 
  • Приклад такого заходу – визначення виключного місця виконання обов’язків керівництва та членів наглядової ради. У випадку, якщо вони невідкладно не прибудуть за визначеною адресою, їх можуть достроково звільнити без виплати компенсації, незалежно від строку дії контракту чи інших договорів.
  • Автори законопроєкту: депутати фракції «Слуга народу» Дмитро Наталуха, Ганна Лічман, Ігор Марчук, Богдан Кицак, а також депутати фракції ОПЗЖ – Микола Скорик і Муса Магомедов, партії «Довіра» – Борис Приходько та фракції «Батьківщина» – Сергій Тарута.

Контекст

Народний депутат Ярослав Железняк (фракція «Голос») вважає, що ці поправки «уб’ють корпоративне управління» і «знесуть домовленості з МВФ, ЄБРР, ЄС та іншими пристойними людьми».

Розкритикував законопроєкт і голова ЦПК Віталій Шабунін. Він констатує, що зараз (під час війни теж) наглядові ради ухвалюють рішення онлайн і з цим не було жодних проблем. Тим більше, під час війни іноземні члени набагато корисніші за кордоном, ніж фізично на підприємстві чи в дорозі до нього, наголосив він.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні