Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада повернула акцизи на бензин та дозволила використовувати кошти на ремонт доріг

Верховна Рада частково повернула акцизи на бензин, дизпаливо та скраплений газ, а також підтримала спрямування одержаних від них коштів на ремонт та утримання доріг. Законопроєкти №7668-д та №7669 проголосовані у другому читанні, повідомив народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

- Акциз на автогаз пропонується встановити на рівні €52 за 1000 літрів, а на бензин та дизпаливо – на рівні €100 за 1000 літрів. ПДВ на всі види палива залишається на рівні 7%.

- Законопроєкт №7668-д передбачає пільгу для Міноборони – на період воєнного та надзвичайного стану (але не пізніше 1 липня 2023 року) на пальне для потреб ЗСУ акциз залишиться на рівні €0 за 1000 літрів.

- Законопроєктом №7669 парламент дозволив використовувати кошти, що надходитимуть від акцизів на палива у Дорожній фонд, на ремонт і відновлення доріг. Железняк зазначив, що під час голосування депутати підтримали правку №47, яка передбачає, що першочергово кошти Дорожнього фонду мають іти на воєнні потреби.

- «Раніше гроші до кінця 2022 року могли бути використані тільки на погашення боргів та видатки для армії. Тепер і на дороги можна використовувати», – наголосив депутат.

- За його словами, депутати також підтримали поправку про те, що у 2022 році 50% коштів державного Дорожнього фонду мають спрямовувати на будівництво та реконструкцію міжнародних автомобільних пунктів пропуску з ЄС.

Контекст 

За інформацією «Укравтодору», станом на початок серпня через воєнні дії зазнали руйнувань різного характеру близько 24 800 км автомобільних доріг загального користування державного та місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Сумській, Харківській, Херсонській, Черкаській та Чернігівській областях. Також зруйновано або пошкоджено 311 штучних споруд.

За інформацією служб автомобільних доріг, в областях першочергово потребують відновлення близько 65 штучних споруд протяжністю 8750 пог. м, які сполучають між собою села, селища та міста з районними та обласними центрами та необхідні для своєчасного доправлення гуманітарної допомоги та інших вантажів.

Раніше в «Укравтодорі» оцінювали у більш як 900 млрд грн збитки від пошкодження дорожньої інфраструктури внаслідок бойових дій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні