Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада розширила перелік державних сільгоспземель, які здаватимуться в оренду через Прозорро.Продажі

Верховна Рада розширила перелік державних сільгоспземель, які здаватимуться в оренду через онлайн-аукціони системи Прозорро.Продажі. 27 липня за ухвалення законопроєкта №7588 у другому читанні та вцілому проголосували 258 народних депутатів. Прийнятий законопроєкт вирішує проблему тіньового використання державних земель, йдеться у коментарі Мінагрополітики.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «З другої спроби Рада нарешті схвалила №7588 щодо управління землями державних підприємств», – повідомив нардеп, заступник голови податкового комітету Ярослав Железняк.
  • Законопроєкт передбачає, що державні та комунальні підприємства, установи, організації, які мають від 100 га сільгоспземлі у постійному користуванні, будуть перетворені на АТ з державною часткою 100%. Право постійного користування земельними ділянками змінено на суборенду, водночас ці землі залишаться у держвласності. 
  • Новостворені АТ передаватимуть землі в суборенду виключно через онлайн-аукціони Прозорро.Продажі. Раніше такі установи не мали законної можливості передавати в оренду ці землі, оскільки не є їхніми власниками, пояснили в пресслужбі Прозорро.Продажі. 
  • Також запроваджується можливість здачі земель в суборенду через онлайн-аукціони в системі Прозорро.Продажі.
  • Крім того, згідно з прийнятим законопроєктом, Кабмін отримає право вилучати сільгоспземлі для передачі іншим держпідприємствам.
  • В коментарі Мінагрополітики зазначається, що прийнятий законопроєкт вирішує проблему тіньового використання державних земель. 
  • Закон визначає, що землі сільгосппризначення, які перебувають в постійному користуванні Національної академії аграрних наук України, пенітенціарної служби та інших держпідприємств будуть переоформлені в оренду під 12% від нормативної грошової оцінки замість 1% та можуть здаватись в суборенду через аукціони Прозорро.Продажі. 
  • Такі операції будуть відкритими, публічними, і виграватиме той, хто запропонує найвищу ціну за лот, зазначила пресслужба Мінагрополітики.

Контекст

Автори законопроєкта вважають рівень ефективності використання земель сільгосппризначення державної власності незадовільним. У постійному користуванні державних підприємств, установ та організацій перебуває близько 3,2 млн га сільськогосподарських земель (близько 7,5% від їх загальної площі), однак питома вага чистого доходу (виторгу) від реалізації продукції у 2020 році становила лише 3,3%, йдеться у пояснювальній записці. 

Ухвалені зміни допоможуть підвищити надходження до держбюджету, зазначив Сергій Бут, СЕО Прозорро.Продажі. «За майже два роки роботи земельних онлайн-аукціонів в державній електронній торговій системі до бюджетів різних рівнів надійшло щонайменше 1,4 млрд грн, понад 1 млрд від продажу та понад 380 млн/рік від оренди – за час повномасштабної війни», – повідомив Бут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні