Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада скасувала висновки Держаудитслужби, які вимагали від оборонних підприємств повернути 2,5 млрд грн

1 хв читання

Верховна Рада проголосувала за скасування висновків Державної аудиторської служби (ДАСУ), згідно з якими весь прибуток постачальників Міноборони було розцінено як «збитки держави». За постанову №10071 проголосувало 306 народних депутатів, повідомив нардеп від фракції «Голос» Ярослав Железняк. 

Ключові факти

  • Постанова №10071 зобовʼязує Кабмін гарантувати виконавцям державних контрактів з оборонних закупівель компенсацію всіх економічно обґрунтованих витрат, а також суми прибутку. 
  • Таким чином на законодавчому рівні питання прибутку для всіх постачальників Міноборони остаточно врегульовано, повідомила ініціаторка постанови, волонтерка, членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони Дана Ярова.
  • Вона зазначила, що раніше комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки ухвалив рішення з вимогою до Кабміну терміново вирішити питання, проте його не вирішили.
  • «Я була змушена звернутися до Давида Арахамії (голова фракції «Слуга народу»). І дякую йому, що з моменту мого дзвінка до моменту голосування не минуло й двох діб», – зазначила Ярова. 

Контекст

ДАСУ вимагала повернути 2,5 млрд грн, стверджуючи, що в калькуляції постачальників Міноборони має бути відсутній прибуток як такий. Абсурдні висновки Держаудитслужби створили величезні проблеми і українській армії, і українському бізнесу, заявляв у липні тодішній міністр оборони Олексій Резніков.

Конфлікт тривав кілька місяців, виробники, профільні асоціації та громадськість скаржилися, що українські оборонні підприємства просто банкрутять: виробництво зброї та техніки буде знищено як галузь, а виробництва зупинено. 

Міноборони подало позов до суду, щоб оскаржити висновки ДАСУ. Як пояснила Ярова, навіть офіційні розʼяснення Мінекономіки, що постачальники МО діяли в правовому полі і прибуток законний, ситуації не поліпшили. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні