Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада скасувала висновки Держаудитслужби, які вимагали від оборонних підприємств повернути 2,5 млрд грн

Верховна Рада проголосувала за скасування висновків Державної аудиторської служби (ДАСУ), згідно з якими весь прибуток постачальників Міноборони було розцінено як «збитки держави». За постанову №10071 проголосувало 306 народних депутатів, повідомив нардеп від фракції «Голос» Ярослав Железняк. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Постанова №10071 зобовʼязує Кабмін гарантувати виконавцям державних контрактів з оборонних закупівель компенсацію всіх економічно обґрунтованих витрат, а також суми прибутку. 
  • Таким чином на законодавчому рівні питання прибутку для всіх постачальників Міноборони остаточно врегульовано, повідомила ініціаторка постанови, волонтерка, членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони Дана Ярова.
  • Вона зазначила, що раніше комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки ухвалив рішення з вимогою до Кабміну терміново вирішити питання, проте його не вирішили.
  • «Я була змушена звернутися до Давида Арахамії (голова фракції «Слуга народу»). І дякую йому, що з моменту мого дзвінка до моменту голосування не минуло й двох діб», – зазначила Ярова. 

Контекст

ДАСУ вимагала повернути 2,5 млрд грн, стверджуючи, що в калькуляції постачальників Міноборони має бути відсутній прибуток як такий. Абсурдні висновки Держаудитслужби створили величезні проблеми і українській армії, і українському бізнесу, заявляв у липні тодішній міністр оборони Олексій Резніков.

Конфлікт тривав кілька місяців, виробники, профільні асоціації та громадськість скаржилися, що українські оборонні підприємства просто банкрутять: виробництво зброї та техніки буде знищено як галузь, а виробництва зупинено. 

Міноборони подало позов до суду, щоб оскаржити висновки ДАСУ. Як пояснила Ярова, навіть офіційні розʼяснення Мінекономіки, що постачальники МО діяли в правовому полі і прибуток законний, ситуації не поліпшили. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні