Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада спростила оформлення земельних ділянок для будівництва промислових обʼєктів

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №9627, який передбачає спрощення процедури зміни цільового призначення землі для будівництва промислових обʼєктів. Про це повідомив один із ініціаторів законопроєкта, народний депутат від фракції політичної партії «Слуга народу» Дмитро Кисилевський.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Документ покликаний ліквідувати бюрократичні перепони для підприємців, які хочуть побудувати новий завод або інший промисловий чи енергетичний обʼєкт. Замість 1-3 років отримання всіх необхідних дозволів займатиме не більше 1,5 місяця, зазначив нардеп.
  • Спрощений порядок зміни цільового призначення ділянок діятиме для розміщення таких об’єктів: промислові та складські будівлі; нежитлові сільськогосподарські будівлі; трубопроводи, лінії електронних комунікаційних мереж та електропередачі (крім магістральних нафтопроводів і газопроводів); комплексні споруди промислових обʼєктів (крім підприємств, повʼязаних з ядерною енергетикою; сміттєспалювальних заводів та атомних станцій).
  • Прийнятий законопроєкт передбачає скасування необхідності обовʼязкового розроблення містобудівної документації та документації з землеустрою для зміни цільового призначення землі з с/г на промислову. 
  • Зміна цільового призначення землі відбуватиметься на підставі висновку уповноваженого органу містобудування та архітектури місцевої ради щодо можливості розміщення запланованого об’єкта.
  • Спрощена процедура застосовуватиметься за межами населених пунктів і лише там, де відсутня розроблена містобудівна документація, пояснив Кисилевський. Поширюватиметься на визначений законом перелік обʼєктів промисловості та енергетики. Діятиме впродовж воєнного стану та п’ять років по його закінченню.

Контекст

Аналогічний спрощений механізм вже діє в Україні з середини 2022 року для релокованих підприємств, мультимодальних терміналів, портів на Дунаї, житла для ВПО, інженерно-комунікаційних мереж, обʼєктів дорожньо-транспортної інфраструктури. Тепер його розширили на обʼєкти промисловості та енергетики.

Також законопроєкт №9627 є одним з елементів Плану розвитку переробної промисловості в Україні.

Головне експертне управління Верховної Ради зауважує, що спрощений порядок зміни цільового призначення пропонується застосувати до земель сільськогосподарського призначення, у тому числі особливо цінних, земель оздоровчого призначення, земель промисловості, транспорту, електронних комунікацій, енергетики, оборони тощо.

Водночас у законопроєкті не визначені будь-які обмеження щодо розміру земельних ділянок, віднесених до категорій земель, щодо яких допускається зміна їхнього цільового призначення.

Експерти попереджають, що на практиці реалізація запропонованих у проєкті норм може призвести до неконтрольованої забудови, особливо навколо великих міст.

Також Головне експертне управління Верховної Ради вказує, що запровадження такого підходу збільшує корупційні ризики у цій сфері, оскільки відсутні чіткі та однозначні критерії зміни цільового призначення земельних ділянок.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні