Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ухвалила закон про «військовий ПДФО»

Верховна Рада ухвалила в другому і в цілому законопроєкт №10037 про так званий «військовий ПДФО». За прийняття документа проголосували 253 народні депутати. Про це повідомила народна депутатка, голова бюджетного комітету Роксолана Підласа.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Доходи Дорожнього фонду в 2024 році зараховуються в загальний фонд держбюджету і спрямовуються на потреби оборони.
  • «Військовий ПДФО» з 1 жовтня 2023 року до 31 грудня року, в якому буде завершено воєнний стан, зараховується до держбюджету.
  • З 1 жовтня по 31 грудня 2023 року «військове ПДФО» спрямовується до держбюджету в пропорції 50% на 50%: Держслужба спецзвʼязку на дрони – 13 млрд грн, Міноборони на закупівлю артилерійських систем – 13 млрд грн.
  • З 1 січня і до 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, «військовий ПДФО» розподіляється в таких пропорціях: 45% – Держслужба спецзвʼязку на дрони (прогноз 43 млрд грн), 45% – Мінстратегпром для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (43 млрд грн), 10% – розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд грн).
  • «Звичайний ПДФО» залишається в громадах в обсязі 64% (при цьому не менше 4% податку мають бути спрямовані на проведення розрахунків при виробництві теплової енергії, а також на підтримку підприємств з виробництва, постачання теплової енергії, а також централізованого постачання холодної води та водовідведення).
  • У 2024 році реверс не вилучається з усіх громад.
  • У 2024 році всі громади дотягуються до рівня доходів 2021 року дотаціями.
  • Села та селища отримають можливість здійснювати внутрішні та зовнішні запозичення за погодженням з Мінфіном (зараз тільки міські громади можуть здійснювати).
  • Залишки на рахунках органів місцевого самоврядування можна буде використовувати лише на пріоритетні видатки: соціальні, підтримку оборони, лікування та реабілітацію осіб, які постраждали від російської агресії тощо. 

Контекст

20 вересня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №10037, який пропонує переспрямувати ПДФО з зарплат військових із місцевих бюджетів у держбюджет. 

Місцеві бюджети готуються до втрати десятків мільярдів гривень надходжень, які вони отримують від податку на доходи фізичних осіб. Ймовірно, вже з жовтня значна частина цього податку, що генерується з зарплат військових, надходитиме напряму до центрального бюджету. 

Йдеться про 25,8 млрд грн цього року і 93,7 млрд грн наступного, уточнив премʼєр-міністр Денис Шмигаль

«Щодо нього є заперечення, особливо серед мажоритарних нардепів, але треба з ними працювати, – зазначав голова фінкомітету Ради Данило Гетманцев. – Армія повинна фінансуватися за рахунок державного, а не місцевих бюджетів».

Це дійсно болючий удар для місцевого самоуправління, яке стало звикати до суттєвих надходжень саме від військового ПДФО. Для деяких громад ця втрата буде критичною. Наприклад, у Миколаєві ПДФО з зарплат військових генерує 46% доходів бюджету, розповідає мер міста Олександр Сєнкевич. «Без цих грошей нам не вистачатиме коштів на зарплати, комунальні послуги, обслуговування міста», – каже він.

Для таких випадків уряд планує запровадити наступного року додаткову дотацію для міст і громад, де військовий ПДФО є бюджетоутворювальним податком.

Та чи достатньо цього, щоб вирішити фінансові суперечності між центральною та місцевою владою, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні