Уряд хоче забрати до держбюджету понад 90 млрд грн податку з зарплат військових, але пропонує компенсацію. /Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова
Категорія
Гроші
Дата

Львів не проти, Миколаїв очікує катастрофи, містечкам буде дуже боляче. Уряд хоче забрати з місцевих бюджетів 94 млрд грн податку з зарплат військових. Це дійсно велика проблема?

Уряд хоче забрати до держбюджету понад 90 млрд грн податку з зарплат військових, але пропонує компенсацію. Фото Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова

Уряд та Верховна Рада планують забрати у місцевих бюджетів податок на доходи фізосіб, який сплачують військові зі своїх зарплат. Це понад 90 млрд грн у 2024-му. Деякі міста, наприклад, фактично прифронтовий Миколаїв, можуть втратити половину доходів. Чому уряд хоче перенаправити ці гроші у центральний бюджет, як пропонує компенсувати втрати містам і що про це думає місцева влада?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Місцеві бюджети готуються до втрати десятків мільярдів гривень надходжень, які вони отримують від податку на доходи фізичних осіб. Ймовірно, вже з жовтня значна частина цього податку, що генерується з зарплат військових, надходитиме напряму до центрального бюджету. 

Йдеться про 25,8 млрд грн цього року і 93,7 млрд грн наступного, уточнив напередодні премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Відповідний урядовий законопроєкт уже поданий до Верховної Ради. 

«Щодо нього є заперечення, особливо серед мажоритарних нардепів, але треба з ними працювати, – зазначає голова фінкомітету Ради Данило Гетманцев. – Армія повинна фінансуватися за рахунок державного, а не місцевих бюджетів».

Це дійсно болючий удар для місцевого самоуправління, яке стало звикати до суттєвих надходжень саме від військового ПДФО. Для деяких громад ця втрата буде критичною. Наприклад, у Миколаєві ПДФО з зарплат військових генерує 46% доходів бюджету, розповідає мер міста Олександр Сєнкевич. «Без цих грошей нам не вистачатиме коштів на зарплати, комунальні послуги, обслуговування міста», – каже він.

Для таких випадків уряд планує запровадити наступного року додаткову дотацію для міст і громад, де військовий ПДФО є бюджетоутворюючим податком.

Та чи достатньо цього, щоб вирішити фінансові суперечності між центральною та місцевою владою? 

Чому держава хоче забрати у міст ПДФО та як компенсуватимуть

За час повномасштабного вторгнення доходи місцевих бюджетів від військового ПДФО збільшились у вісім разів: 96 млрд грн у 2023-му проти 12 млрд грн у 2021 році, написав у Telegram Шмигаль, коментуючи ідею перенаправити ці кошти у центральний бюджет. «Зростання відбувається виключно тому, що держава збільшує видатки на сектор оборони та зарплати військових», – пояснює він.

З серпня минулого року Мінфін не публікує деталізованої статистики стосовно надходжень місцевих бюджетів, включно з військовим ПДФО. Загальна частка цього податку у доходах на регіональному рівні дійсно зросла, щоправда не так радикально: з 62% у січні–липні 2021-го до 68% у аналогічному періоді 2023 року.

Львів не проти, Миколаїв очікує катастрофи, містечкам буде дуже боляче. Уряд хоче забрати з місцевих бюджетів 94 млрд грн податку з зарплат військових. Це дійсно велика проблема? /Фото 1

Уряд хотів би забрати військовий ПДФО з місцевих бюджетів, починаючи вже з жовтня, оскільки у вересні Рада, ймовірно, погодить розширення цьогорічних держвидатків на понад 300 млрд грн. «Законопроєкт (про зміни до держбюджету, – Forbes) ухвалюватиметься комплексно з законопроєктом про військовий ПДФО», – сказав Гетманцев.

Кошти підуть на закупівлю й власне виробництво зброї, зазначив Шмигаль. Йдеться про виготовлення дронів (50% коштів) та військової техніки (50%), поточнив Гетманцев. 

Додаткова потреба держбюджету за статтею видатків на ремонт і закупівлю військової техніки, обладнання й озброєння тільки до кінця року складає 13,2 млрд. Річний бюджет за цим напрямом – 357,1 млрд грн.

Ідея забрати у місцевих бюджетів військовий ПДФО зʼявилася ще влітку – після суспільного резонансу, викликаного неоднозначними, як для часів війни, закупівлями деяких місцевих органів влади (барабани та овочерізки для бомбосховищ), реконструкцією стадіонів, перекладанням бруківки тощо. 

З початку війни уряд обмежив видатки місцевих бюджетів, однак деякі з них навчилися обходити це обмеження, зазначає співрозмовник в уряді, який попросив не згадувати його імені у цій статті через високу сенситивність теми. «Наприклад, реконструкцію стадіону можуть по документах провести як будівництво для потреб місцевої військової частини, – каже він. – Проконтролювати усі такі видатки неможливо».

У проєкті бюджету на 2024-й закладена компенсація для місцевих бюджетів, які втратять значну частину доходів через відсутність військового ПДФО. Йдеться про 21,1 млрд грн базової дотації (яка є кожного року) та додаткову дотацію у 33,4 млрд – переважно для частково окупованих громад чи тих, де ведуться/велись бойові дії, йдеться у коментарі пресслужби Мінфіну. Компенсовувати втрату військового ПДФО планується у вигляді дотації у 33,4 млрд, зазначають у міністерстві.

Що кажуть міста: Львів не проти поділитися, Миколаїв очікує катастрофи

«Якщо закон (про перенаправлення військового ПДФО у держбюджет, – Forbes) ухвалять, з першого жовтня в нас забирають 600 млн грн, у 2024-му – 2,7 млрд грн, – стурбований мер Миколаєва Сєнкевич. – Для нас це неприпустимо. Наприклад, вирішення проблеми питної води в місяць коштує 100 млн грн, весь соціально-гуманітарний блок (освіта, культура, соцзахист) – 2 млрд грн на рік».

Він очікує, що миколаївській владі доведеться звільняти людей або впроваджувати скорочений робочий день, переходити на погодинну подачу води та економити на освітленні вулиць. «Навіть якщо уряд піде на компроміс і забере, наприклад, лише 50% ПДФО, це все одно 25% нашого бюджету, – додає Сенкевич. – Уряду потрібно дивитися на кожне місто окремо, бо зараз вони вимірюють середню температуру по палаті, а це неправильно». 

Ситуація з військовим ПДФО у різних регіонах дійсно неоднорідна. Львівська міська влада мала б отримати цьогоріч 1,7 млрд грн податку від доходів військових і готова поділитися цими грошима з державою, зазначив у Telegram мер Львова Андрій Садовий. «Але в мене є пропозиції, які прошу почути та врахувати у законопроєкті, – додав він. – Перше – прозорість, щоб гроші військових йшли на потреби військових, друге – перерахунок військового ПДФО до державного бюджету, замість місцевого, має діяти лише на час воєнного стану».

з особистого архіву

Андрій Садовий Фото з особистого архіву

ПДФО від військових у загальному бюджеті міста складає 17%, уточнив Садовий Forbes. Загальний податок на доходи фізосіб генерує Львову 63% доходу. З 1 жовтня і до кінця 2023-го місто втратить 440 млн грн, у 2024-му – приблизно 1,7 млрд, додав очільник Львова.

«Від частини видатків, таких як ремонт вулиць чи славнозвісна «вишиванка», ми вже відмовилися, – зазначив він. – Основним буде доробити вже розпочаті роботи у освіті та медицині та підготувати нашу інфраструктуру до зимового періоду».

Через втрату частини бюджетів уже з жовтня місцева влада може відчути проблеми з фінансуванням уже розпочатих проєктів, відзначає провідна наукова співробітниця Інституту політичних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) Олександра Бетлій. «Я розумію бажання уряду, але хотілося б побачити більш чітку та продуману комунікацію», – зазначає вона.

Великим містам, таким як Дніпро або Львів, буде боляче, але найбільші проблеми виникнуть у невеликих населених пунктів, вважає міський голова Дніпра Борис Філатов.

Приклад Жовкви, невеликого міста на Львівщині, для якого військовий ПДФО дає лише 5% від загального бюджету, або 10-12 млн грн на рік. Втрата навіть таких сум може призвести до труднощів з фінансуванням таких статей видатків, як зарплати вчителів. «Через дефіцит освітньої субвенції у 11 млн грн ми покриваєм зарплати вчителів зі свого бюджету, – розповідає мер міста Олег Вольський. – Якщо в нас заберуть ПДФО, ми матимемо з цим проблеми, не кажучи вже про інфраструктурні проєкти».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні