Категорія
Новини
Дата

Видобуток біткоїнів у Китаї може поставити під загрозу мету країни щодо скорочення викидів, – дослідження

Пов'язаний з викидами вуглецю видобуток біткоїнів може поставити під загрозу мету Китаю щодо скорочення викидів. Нині на Піднебесну припадає понад 75% майнінгу біткоїнів у всьому світі, пише BBC із посиланням на дослідження вчених з Університету Китайської академії наук, Університету Цінхуа, Корнельського університету і Університету Суррея.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Китай планує до 2060 року досягти нульового рівня викидів вуглецю.
  • Деякі сільські райони в Піднебесній популярні серед майнерів біткоїнів. В основному через низькі ціни на електроенергію й неосвоєні землі для розміщення серверів.
  • Процес майнінгу вимагає величезних обчислювальних потужностей і, своєю чергою, споживає величезну кількість енергії.
  • Викиди, повʼязані з видобутком біткоїнів, у Китаї вже перевищують загальні викиди в Чехії та Катарі в 2016 році.
  • До 2024 року обсяг операцій з біткоїнами в Китаї перевищить загальне енергоспоживання Італії і Саудівської Аравії.

Контекст

Криптовалюта різко зросла під час пандемії. Вартість біткоїна піднялася з $7000 в квітні минулого року до $60 000 у березні. Зростанню цін сприяв прихід компаній і великих інвесторів. Так, Tesla придбала біткоїнів на $1,5 млрд і дозволила їх приймати як форму оплати за автомобілі. Також активно купує цю криптовалюту розробник програмного забезпечення MicroStrategy, який уже володіє 91 006 біткоїнами, що за поточним курсом коштують понад $4,4 млрд. Компанія Square придбала біткоїнів на суму $220 млн, перевівши в криптовалюту близько 5% своїх активів.

Фінансовий стимул для видобутку біткоїнів викликав зростання майнінгу. Одним із лідерів галузі є Внутрішня Монголія, автономний регіон на півночі Китаю, вже заборонила майнінг криптовалют. Регіон хоче стримати зростання споживання енергії приблизно до 1,9% у 2021 році. Внутрішня Монголія стала єдиною провінцією Китаю, яка не змогла досягти цільових показників споживання енергії в 2019 році.

Важливі цифри 

За даними Coindesk, на момент публікації ціна біткоїна становила $57 000.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні