Категорія
Новини
Дата

Війна в Україні уповільнює зростання глобальної економіки. Світовий банк заявляє про ризик стагфляції

Вторгнення Росії в Україну посилило уповільнення зростання світової економіки, яка вступає в тривалий період слабкого зростання та підвищення інфляції, йдеться у звіті Global Economic Prospects від Світового банку. Зростання світової економіки впаде з 5,7% в 2021 році до 2,9% в 2022 році, прогнозують аналітики. Ще в січні очікувалось зростання на 4,1%.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Такий темп коливатиметься протягом 2023–2024 років, зазначають аналітики. Війна в Україні порушує діяльність, інвестиції та торгівлю в найближчій перспективі, відкладений попит зменшується, а фіскальна та монетарна політика припиняється. 
  • Прогнозується, що зростання в країнах із розвиненою економікою різко сповільниться з 5,1% в 2021 році до 2,6% в 2022 році, що на 1,2 в.п. нижче прогнозів у січні. 
  • У 2023 році очікується зростання до 2,2%, що значною мірою відображає подальше послаблення фіскальної та монетарної політики, впровадженої під час пандемії, вважають у СБ.
  • Серед країн із ринком та економікою, що розвиваються, також прогнозується, що зростання впаде з 6,6% в 2021 році до 3,4% в 2022 році, що значно нижче середньорічного показника 4,8% в 2011–2019 роках.
  • Якщо інфляція залишиться високою, повторення попереднього епізоду стагфляції може призвести до різкого глобального спаду разом із фінансовими кризами в деяких країнах з ринком та економікою, що розвиваються, йдеться в доповіді. 
  • «Війна в Україні, локдауни в Китаї, перебої в ланцюжках поставок і ризик стагфляції гальмують зростання. Багатьом країнам буде важко уникнути рецесії», – зазначив президент Світового банку Девід Малпасс. За його словами, ринки знаходяться в очікуванні, отже, необхідно терміново заохочувати виробництво та уникати торговельних обмежень. 
  • Потрібні рішучі глобальні політичні дії для запобігання найгірших наслідків війни в Україні для світової економіки, вважають аналітики. Зокрема, йдеться про допомогу тим, хто постраждав від війни, пом’якшення удару від різкого підвищення цін на нафту та продукти харчування та прискорення списання боргів. 
  • Світовий банк вважає, що на тлі високої інфляції, слабкого зростання, жорстких фінансових умов та обмеженого простору фіскальної політики урядам доведеться змінити пріоритети витрат на цільову допомогу вразливим групам населення.

Контекст

Нинішні глобальні економічні умови Світовий банк порівнює зі стагфляцією 1970-х років. Особливий акцент у доповіді зроблено на тому, як стагфляція може вплинути на країни з ринком та економікою, що розвиваються. Відновлення від стагфляції 1970-х років вимагало різкого підвищення процентних ставок у великих країнах з розвиненою економікою, що відіграло важливу роль у спричиненні низки фінансових криз на ринках, що створювалися, та в країнах, що розвивалися.

Нинішня ситуація нагадує 1970-ті роки за трьома ключовими аспектами: постійні порушення пропозиції, що розпалює інфляцію, згодом тривалий період високої поступливості грошово-кредитної політики у великих країнах, що розвиваються, перспективи ослаблення зростання та вразливості, з якими стикаються країни з ринком та економікою, що розвиваються, стосовно посилення монетарної політики, яке знадобиться для стримування інфляції.

Однак поточна ситуація також відрізняється від 1970-х у кількох вимірах: долар сильний, на відміну від його слабкої позиції в 1970-х; відсоткове зростання цін на товари менше; а баланси великих фінансових установ загалом сильні.

У квітневому прогнозі Світовий банк зазначав, що ВВП України за підсумками року може впасти на 45,1%, порівняно з попереднім роком. Ситуація залежатиме від тривалості та інтенсивності війни РФ проти України. За прогнозами СБ, у 2023 році економіка України зросте на 2,1%, у 2024 році – на 5,8%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні