Категорія
Новини
Дата

Уряд Китаю попросив Alibaba позбутися медіаактивів. Владу турбує вплив компанії на громадську думку

Уряд Китаю звернувся до Alibaba Group Джека Ма з проханням позбутися своїх медіаактивів. Влада все більше стурбована впливом технологічного гіганта на громадську думку в країні, пише The Wall Street Journal.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Обговорення ведуться з початку року після того, як китайські регулюючі органи розглянули список медіаактивів Alibaba, основним бізнесом якої є онлайн-торгівля.
  • Урядовці були вражені тим, наскільки розширився вплив Alibaba в засобах масової інформації, і попросили компанію розробити план значного скорочення її медіахолдингів.
  • Влада не уточнила, яких активів необхідно позбутися.
  • У Alibaba є частки в платформі для блогів Weibo, відеосервісі Bilibili і декількох китайських цифрових і друкованих новинних виданнях. Компанія повністю володіє провідною англомовною газетою Гонконгу South China Morning Post.

Важливі цифри

Загальна вартість медіаактивів Alibaba невідома. Однак, за даними The Wall Street Journal, сукупна ринкова вартість акцій публічних компаній становить понад $8 млрд. До цієї суми входить приблизно $3,5 млрд в Weibo Corp. і майже $2,6 млрд у відеоплатформі Bilibili.

Контекст

В останні роки у китайських чиновників росли побоювання з приводу впливу Alibaba у ЗМІ – компанія могла використовувати свої інвестиції в новини і соцмережі, щоб вплинути на політику уряду.

Одним із найбільш помітних придбань стала газета South China Morning Post. Alibaba також створила спільні підприємства або партнерські відносини з впливовими державними ЗМІ, такими як інформаційне агентство Сіньхуа. Побоювання влади посилилися після того, як у травні 2020 року було видалено повідомлення з Weibo про позашлюбні зв'язки одного з топменеджерів Alibaba.

Водночас керівництво Піднебесної хоче, щоб компанія дистанціювалася від засновника і тісніше співпрацювала з Комуністичною партією. Також Китай розглядає можливість накласти на Alibaba рекордний штраф за порушення антимонопольного законодавства. Антимонопольне розслідування стосовно Alibaba та її дочірньої Ant Group регулюючі органи КНР почали в листопаді 2020 року. На початку 2021-го Ant Group погодила план реструктуризації, який перетворить компанію Джека Ма на фінансовий холдинг. Він опиниться під наглядом Центрального банку Китаю й дотримуватиметься тих самих правил, що й банки.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні