Категорія
Новини
Дата

Влада Китаю може накласти рекордний штраф на Alibaba і вимагати дистанціювати компанію від Джека Ма, – WSJ

Китай розглядає можливість накласти на Alibaba Джека Ма рекордний штраф за порушення антимонопольного законодавства. Керівництво країни хоче, щоб компанія дистанціювалася від засновника і стала тісніше співпрацювати з Комуністичною партією, пише The Wall Street Journal.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Сума штрафу може перевищити $975 млн, заплачених в 2015 році компанією Qualcomm. Наразі це найбільший штраф у корпоративній історії Китаю.
  • Це могло би стати порятунком для компанії. Топ-менеджери Alibaba вважають, що навіть величезний штраф був би тимчасовим полегшенням для компанії, яка страждає через невизначеність регуляторів.
  • За підсумками 2019−2020 фінансового року чистий прибуток Alibaba склав $19,82 млрд.
  • Також Alibaba доведеться відмовитися від практики під назвою «вибирай одне з двох» і дозволити продавати товари й на інших платформах.
  • Регулятор може також зажадати від компанії позбутися від деяких непрофільних активів, які не пов’язані з основним бізнесом компанії – онлайн-торгівлею.

Контекст

У листопаді 2020 року дочірня компанія Alibaba – Ant Group планувала вихід на IPO загальною сумою близько $34,5 млрд, яка могла стати найзначнішою в світі. Очікувалося, що оцінка компанії складе понад $300 млрд, що значно перевищувало ринкову капіталізацію найбільших банків світу.

Однак у листопаді регулюючі органи КНР призупинили IPO і почали антимонопольне розслідування.

Пізніше Державне управління ринкового регулювання (SAMR) Китаю оголосило про початок антимонопольного розслідування і стосовно компанії Alibaba, пише The Wall Street Journal

Народний банк Китаю також закликав фінансову Ant Group зосередитися на своєму первісному платіжному бізнесі, а ризиковані напрямки споживчого кредитування та управління активами «виправити» відповідно до вимог регулювання фінансових ринків.

На початку лютого 2021 року Ant Group і китайські регулюючі органи погодили план реструктуризації, який перетворить компанію Джека Ма на фінансовий холдинг. Ant Group опиниться під наглядом Центрального банку Китаю й дотримуватиметься тих самих правил, що й банки.

Після реструктуризації Ant усе ще вивчає можливість відновлення IPO. Але не ясно, скільки часу на це може знадобитися з огляду переходу на нову структуру фінтехкомпанії.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні