Категорія
Новини
Дата

Влада Китаю посилює контроль фінтехгалузі. Компанія Tencent стала наступною ціллю регуляторів після придушення Ant Group, – Bloomberg

Фінансові регулятори Китаю посилюють контроль у сфері фінансових технологій у країні. Компанія Tencent стала наступною ціллю влади після придушення компанії Джека Ма Ant Group, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Державна адміністрація з регулювання ринку Китаю (SAMR) оштрафувала 12 компаній за порушення антимонопольних правил. Зокрема, Baidu, Tencent Holdings, Didi Chuxing, SoftBank, пише Reuters.
  • Компанії оштрафовано на 77 000 кожну за поведінку, яка спричинила концентрацію на ринку.
  • Зокрема, Tencent оштрафовано за інвестиції в застосунок для онлайн-освіти Yuanfudao в 2018 році, зазначає Bloomberg.
  • Однак штраф – це тільки початок, зазначили джерела Bloomberg. Як і Ant, Tencent, ймовірно, потрібно буде виокремити такі напрямки бізнесу, як банківські, страхові та платіжні послуги, в окрему фінансову компанію. Це дасть змогу регулювати її як банківську установу.
  • Це завдасть шкоди перспективам WeChat Pay компанії Tencent та її фінтехбізнесу в цілому. Об'єднання фінансових операцій у холдингову компанію може обмежити здатність розширюватися так само швидко, як це було в останні роки.
  • Ant та Tencent створять прецедент для інших гравців у сфері фінансових технологій щодо дотримання більш жорстких правил.

Важливі цифри

2019 року фінансово-технологічний бізнес Tencent отримав дохід близько $13 млрд, що становить 22% від загальної суми. Це робить фінтехнапрям найбільшим драйвером прибутку компанії після онлайн-розваг.

Контекст

У листопаді 2020 року дочірня компанія Alibaba – Ant Group планувала вихід на IPO загальною сумою близько $34,5 млрд, яка могла стати найзначнішою в світі. Очікувалося, що оцінка компанії складе понад $300 млрд, що значно перевищувало ринкову капіталізацію найбільших банків світу.

Однак у листопаді регулюючі органи КНР призупинили IPO і почали антимонопольне розслідування. На початку лютого 2021 року Ant Group і китайські регулюючі органи погодили план реструктуризації, який перетворить компанію Джека Ма на фінансовий холдинг. Ant Group опиниться під наглядом Центрального банку Китаю й дотримуватиметься тих самих правил, що й банки.

Довідка

Tencent – телекомунікаційна компанія, заснована в листопаді 1998 року в місті Шеньчжень. Компанія займається підтримкою розповсюдженої в Китаї мережі обміну швидкими повідомленнями під назвою QQ, системи для передачі текстових і голосових повідомлень WeChat, а також застосунком мобільних платежів та цифрових гаманців WeChat Pay. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні