Категорія
Новини
Дата

Влада Китаю посилює контроль фінтехгалузі. Компанія Tencent стала наступною ціллю регуляторів після придушення Ant Group, – Bloomberg

1 хв читання

Фінансові регулятори Китаю посилюють контроль у сфері фінансових технологій у країні. Компанія Tencent стала наступною ціллю влади після придушення компанії Джека Ма Ant Group, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Державна адміністрація з регулювання ринку Китаю (SAMR) оштрафувала 12 компаній за порушення антимонопольних правил. Зокрема, Baidu, Tencent Holdings, Didi Chuxing, SoftBank, пише Reuters.
  • Компанії оштрафовано на 77 000 кожну за поведінку, яка спричинила концентрацію на ринку.
  • Зокрема, Tencent оштрафовано за інвестиції в застосунок для онлайн-освіти Yuanfudao в 2018 році, зазначає Bloomberg.
  • Однак штраф – це тільки початок, зазначили джерела Bloomberg. Як і Ant, Tencent, ймовірно, потрібно буде виокремити такі напрямки бізнесу, як банківські, страхові та платіжні послуги, в окрему фінансову компанію. Це дасть змогу регулювати її як банківську установу.
  • Це завдасть шкоди перспективам WeChat Pay компанії Tencent та її фінтехбізнесу в цілому. Об'єднання фінансових операцій у холдингову компанію може обмежити здатність розширюватися так само швидко, як це було в останні роки.
  • Ant та Tencent створять прецедент для інших гравців у сфері фінансових технологій щодо дотримання більш жорстких правил.

Важливі цифри

2019 року фінансово-технологічний бізнес Tencent отримав дохід близько $13 млрд, що становить 22% від загальної суми. Це робить фінтехнапрям найбільшим драйвером прибутку компанії після онлайн-розваг.

Контекст

У листопаді 2020 року дочірня компанія Alibaba – Ant Group планувала вихід на IPO загальною сумою близько $34,5 млрд, яка могла стати найзначнішою в світі. Очікувалося, що оцінка компанії складе понад $300 млрд, що значно перевищувало ринкову капіталізацію найбільших банків світу.

Однак у листопаді регулюючі органи КНР призупинили IPO і почали антимонопольне розслідування. На початку лютого 2021 року Ant Group і китайські регулюючі органи погодили план реструктуризації, який перетворить компанію Джека Ма на фінансовий холдинг. Ant Group опиниться під наглядом Центрального банку Китаю й дотримуватиметься тих самих правил, що й банки.

Довідка

Tencent – телекомунікаційна компанія, заснована в листопаді 1998 року в місті Шеньчжень. Компанія займається підтримкою розповсюдженої в Китаї мережі обміну швидкими повідомленнями під назвою QQ, системи для передачі текстових і голосових повідомлень WeChat, а також застосунком мобільних платежів та цифрових гаманців WeChat Pay. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні