Категорія
Новини
Дата

Влада Китаю змусить Ant Group співпрацювати з держбанками, які Джек Ма раніше називав «ломбардами»

Фінтехстартап Ant Group мільярдера Джека Ма змушений буде співпрацювати з великими держбанками. Ма раніше порівняв їх з «ломбардами», пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За новими правилами, Ant зобов'язана обмежити бізнес із регіональними кредиторами на користь держбанків.
  • Правила мають вступити в силу з січня наступного року.
  • Ant буде тісніше співпрацювати з найбільшими банками країни для розширення свого кредитного бізнесу. 10 найбільших банків Китаю володіють 64% загального капіталу країни в розмірі 20 млрд юанів.
  • У жовтні минулого року Джек Ма заявив, що регулятори стримують розвиток інновацій, а в найбільших китайських банків – «менталітет ломбарду».

Важливі цифри

Близько 90% кредитів Ant були надані мережею зі 100 банків-партнерів за допомогою платформ Huabei та Jiebei. Багато які з банків є дрібними регіональними кредиторами.

Контекст

У листопаді 2020 року Ant Group планувала вихід на IPO загальною сумою близько $34,5 млрд, яка могла стати найбільшою в світі. Очікувалося, що оцінка компанії складе понад $300 млрд, що значно перевищувало ринкову капіталізацію найбільших банків світу.

Однак у листопаді регулюючі органи КНР призупинили IPO і почали антимонопольне розслідування.

Народний банк Китаю також закликав фінансову Ant Group зосередитися на своєму первісному платіжному бізнесі, а ризиковані напрямки споживчого кредитування та управління активами «виправити» відповідно до вимог регулювання фінансових ринків.

На початку лютого 2021 року Ant Group і китайські регулюючі органи погодили план реструктуризації, який перетворить компанію Джека Ма на фінансовий холдинг. Ant Group опиниться під наглядом Центрального банку Китаю й дотримуватиметься тих самих правил, що й банки.

Після реструктуризації Ant усе ще вивчає можливість відновлення IPO. Але не ясно, скільки часу на це може знадобитися з огляду переходу на нову структуру фінтехкомпанії.

Цікавий факт

Співробітники Ant Group незадоволені зривом IPO і тому починають звільнятися, пише Bloomberg.

Керівництво Ant Group призупинило програму викупу акцій у співробітників, для багатьох з яких це складало значну частину доходу.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні