Станіслав Роніс. Фото: Іван Чернічкін
Категорія
Новини
Дата

Власник Comfy Станіслав Роніс відійшов від управління компанією та забудовує Польщу ритейл-парками. Як він будує новий бізнес

2 хв читання

Станіслав Роніс. Фото: Іван Чернічкін

Власник мережі Comfy Станіслав Роніс, 57, чотири роки тому пішов із посту СЕО своєї компанії. За словами підприємця, статки котрого Forbes у 2021 році оцінив у $140 млн, тепер він будує міжнародний холдинг на Кіпрі, в Іспанії та Польщі

В інтервʼю Forbes, яке Роніс дав по Zoom з одного зі своїх будинків в Іспанії, бізнесмен розповів, що з одного боку далася взнаки втома. А з іншого – йому стало важко як власнику контролювати самого себе на посаді генерального директора. «Яких би ти не припускався помилок, ти знаходиш цьому пояснення, – каже Роніс. – Досяг чи не досяг того, що ти планував, – все одно молодець». До того ж, каже бізнесмен, життя ставало дедалі більш цифровим. «Потрібні були досягнення у тих зонах, на яких я розумівся трішечки гірше, – пояснює він, – починали працювати ті інструменти, на яких я розумівся гірше». У 2017 році новим генеральним директором мережі став Ігор Хижняк, який працював у Comfy операційним директором. Він обіймає цю посаду і зараз.

Але Роніс пішов із керуючої команди української мережі не в нікуди. Він будує міжнародний холдинг, у складі якого Comfy, а також нерухомість на Кіпрі, в Іспанії та Польщі. Ідея бізнесмена – диверсифікувати ризики для свого бізнесу та знайти можливості для синергії різних частин своєї компанії. «Я хотів спробувати свої сили у побудові бізнес-моделей на інших ринках», – розповідає він. За планом Роніса, у майбутньому його холдинг має на 25% складатися з українських активів, решта – закордонні компанії. Наразі, за його словами, їхні частки приблизно рівні. У 2020 році виторг Comfy, за даними СПАРК-Інтерфакс, склав 16,2 млрд, чистий прибуток – 80,8 млн грн.

Найбільший зарубіжний бізнес Роніса перебуває у Польщі та існує вже сім років. Це мережа ритейл-парків, яких, за словами бізнесмена, він має чотири десятки. Географічно вони охоплюють всю Польщу, розповідає він. «Наповнили їх переважно німецькими операторами, які становлять певну німецьку екосистему і дозволяють так наблизити ці обʼєкти до клієнта, що він відвідує орендарів не менше одного-двох разів на тиждень», – каже Роніс. За його словами, магазини для розміщення підбирають так, щоби вони пропонували продукт, актуальний щодня. «Ми не пускаємо до себе тих, хто пропонує продукт, який потрібен людині раз на три місяці, раз на пів року або рік», – каже бізнесмен.

Торгові парки називаються по-різному, проте будуть перебрендовані під назвою Comfy Park.

Найбільший ритейл-парк, за словами Роніса, має Білосток – велике місто на північному сході Польщі, площа цього обʼєкту – 25 000–30 000 кв. м. У планах бізнесмена – вихід із цим торговим форматом за межі країни. За прогнозом Роніса, за рік-два цій його компанії буде нікуди розвиватися у Польщі.

В Іспанії у Роніса невеликий проєкт у житловій нерухомості. А щодо Кіпру, то тут, в місті Пафос, у Роніса комплекс апартаментів та таунхаусів класу люкс – Elysia Park. За даними порталу Homesoverseas, квартира з двома спальнями та побутовою технікою площею 97 кв. м у цьому комплексі коштує €297 500. Пентхаус із трьома спальнями площею 225 кв. м та гаражем – €680 000. У Elysia Park чотири басейни, дитячі ігрові майданчики, спа-зона тощо. За словами Роніса, проєкт вийшов на ефективність та готовий до тиражування як на території Кіпру, так і за його межами.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні